ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΜΙ6 κατά Ρωσία και Κίνας: «Δώσαμε υπέρμετρη βαρύτητα στην τρομοκρατία και ήταν λάθος – Αλλού πρέπει να στραφούμε»

ΜΙ6 κατά Ρωσία και Κίνας: «Δώσαμε υπέρμετρη βαρύτητα στην τρομοκρατία και ήταν λάθος – Αλλού πρέπει να στραφούμε»

Ο αρχηγός της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, γνωστής ως MI-6, Άλεξ Γιάνγκερ, σε συνέντευξη του στην δημοσιογράφο των Financial Times Ρούλα Χαλάφ, εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές ως προς το εύρος «της απειλής» εκ μέρους της Ρωσίας, η κυβέρνηση της οποίας προσπαθεί να αξιοποιήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δυτικών χωρών χωρίς όμως ο ίδιος ο Πούτιν να μένει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Παράλληλα θεωρεί ότι η ιδεολογική απειλή εκ μέρους της Κίνας θα απασχολεί τις μυστικές υπηρεσίες για πολλά χρόνια. Ο Γιάνγκερ μιλάει για την εξέλιξη της αντικατασκοπείας τις τελευταίες δεκαετίες και για τις νέες απειλές, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Βρετανία. Στην ερώτηση της Χάλαφ μήπως η ΜΙ-6 έδινε υπέρμετρη προσοχή στην τρομοκρατία, ξεχνώντας τις απειλές εκ μέρους της Ρωσίας και της Κίνας, απάντησε ότι η τρομοκρατία αποτελεί πολύ πιο σοβαρή απειλή, ενώ τις σχέσεις με την Ρωσία του Πούτιν τις συγκρίνει με τον «βάτραχο σε βραστό νερό», και πως η Βρετανία και οι σύμμαχοι της σταδιακά ανακαλύπτουν το κακό που πρόκειται να προκαλέσει η Μόσχα.

Κατά την άποψη του η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει να υπάρχει απειλή στους δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης και στις συμμαχίες της, επιδιώκοντας να τις καταστρέψει, αλλά ο Πούτιν φαίνεται πως δεν εντυπωσιάζεται από το αποτέλεσμα, θεωρεί ο Γιάνγκερ.

«Οι Ρώσοι δεν δημιούργησαν αυτό που μας χωρίζει, αυτό το κάναμε εμείς. Εκείνοι έχουν την ικανότητα να επιδεινώνουν άγαρμπα αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε», λέει ο Γιάνγκερ.

Ο Γιάνγκερ θεωρεί επίσης ότι τις με τις αυξανόμενες ιδεολογικές προκλήσεις που προέρχονται από την Κίνα, θα ασχολούνται οι υπηρεσίες κατασκοπείας για πολλά χρόνια.

Ο αρχηγός της ΜΙ-6 με λύπη του επισημαίνει ότι η ευρέως διαδεδομένη στην Δύση άποψη ότι η οικονομική πρόοδος θα οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό της Κίνας ήταν λαθεμένη. «Η άποψη ότι αφού ωριμάσουν και πλουτίσουν θα μοιάζουν περισσότερο σε εμάς, προκαλεί γέλια», καταλήγει ο Γιάνγκερ.

Τον Αλέξ Γιάνγκερ, ο οποίος συνταξιοδοτείται την επόμενη εβδομάδα θα διαδεχθεί ο υψηλόβαθμος Βρετανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Μουρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.