ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Από την Λιθουανία οι χάκερ που «χτύπησαν» το δίκτυο της COSMOTE

Από την Λιθουανία οι χάκερ που «χτύπησαν» το δίκτυο της COSMOTE

Χάκερ του εξωτερικού πιθανότατα από τη Λιθουανία δείχνουν ως ενόχους τα πρώτα στοιχεία της διερεύνησης της εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε η COSMOTE στις αρχές του προηγούμενου μήνα εξαιτίας της οποίας διέρρευσαν στοιχεία χρηστών κινητής τηλεφωνίας αναφορικά με τις κλήσεις που δέχτηκαν ή πραγματοποίησαν και τους αριθμούς που κάλεσαν, με το αρχείο να καταλήγει σε πρώτη φάση σε σέρβερ στη Λιθουανία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της, ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρείας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Το εν λόγω αρχείο περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας το πενθήμερο από την 1η έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και τη διάρκειά της.

Επιπλέον σε ό,τι αφορά τα κινητά που ανήκαν σε συνδρομητές του δικτύου της COSMOTE, εμφανίζονταν και στοιχεία για τον τύπο της συσκευής, IMSI, την ηλικία, το φύλο, το μέσο μηνιαίο έσοδο του πελάτη, τις συντεταγμένες του σταθμού βάσης και το πρόγραμμα κινητής που είχαν επιλέξει οι συγκεκριμένοι συνδρομητές.

Τα στοιχεία αυτά, όπως εξηγούν στο ethnos.gr στελέχη της COSMOTE, χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών και για λόγους μάρκετινγκ.

Τα ίδια στελέχη διαβεβαιώνουν ότι το αρχείο που διέρρευσε δεν περιελάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών και ως εκ τούτου δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υποκλοπή και υφαρπαγή τηλεφωνικών δεδομένων αφορούσε σε εκατομμύρια Ελλήνες πολίτες (ανάμεσα σε αυτούς τον πρωθυπουργό, κυβερνητικά στελέχη και εκατοντάδες άλλους πολιτικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες κ.ά.).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.