Επιτήδειοι προσποιούνται τεχνικούς για να «χακάρουν» υπολογιστές δημόσιων φορέων

Επιτήδειοι προσποιούνται τεχνικούς για να «χακάρουν» υπολογιστές δημόσιων φορέων

Στόχο δημόσιους φορείς φαίνεται πως έβαλαν άγνωστοι, προσπαθώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές και τα δεδομένα τους, προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού.

Η κακόβουλη ενέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες και οι επιτήδειοι «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν χρήστες, στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως ενδεικτικά λογαριασμούς e-banking, λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.ά.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από ελληνικούς αριθμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σχετικό προειδοποιητικό μήνυμα έχει απευθύνει η Διεύθυνσης Πρόληψης και Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καλώντας τους υπαλλήλους να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές, να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε τρίτους και να ενημερώνουν τον προϊστάμενο τους αν αντιληφθούν ανάλογο περιστατικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.