Μόσχα: Ο κατάσκοπος της KGB Τζορτζ Μπλέικ κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές (φωτό)

Μόσχα: Ο κατάσκοπος της KGB Τζορτζ Μπλέικ κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές (φωτό)

Με στρατιωτικές τιμές κηδεύτηκε στη Μόσχα, ο πρώην διπλός κατάσκοπος της σοβιετικής KGB, Τζορτζ Μπλέικ.

Ο διπλός κατάσκοπος, ο οποίος φέρεται να έστειλε στον θάνατο πάνω από 600 κατασκόπους της MI6, προδίδοντάς τους, πέθανε σε ηλικία 98 ετών στις 26 Δεκεμβρίου και κηδεύτηκε τέσσερις ημέρες μετά με στρατιωτικές τιμές.

Ένα τεράστιο στεφάνι από εκατοντάδες κόκκινα τριαντάφυλλα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν κυριάρχησε στον τάφο του Μπλέικ, με μια κορδέλα που κατέστησε σαφές ότι είχε σταλεί από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Στην κηδεία του παρευρέθηκαν πολλοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι κατάσκοποι με επικεφαλής τον κορυφαίο κατάσκοπο της Ρωσίας Σεργκέι Ναρύσκιν, επικεφαλής του SVR – διάδοχος της KGB της σοβιετικής εποχής.

Οι κατάσκοποι της Δύσης είχαν σκάψει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένα τούνελ 548 μέτρων κάτω από το τείχος του Βερολίνου για να φτάσουν υπόγεια στον Σοβιετικό τομέα στο Βερολίνο και να παγιδεύσουν τις συνομιλίες των Ανατολικών.

Tρεις χιλιάδες τόνοι χώμα βγήκαν κρυφά για να δημιουργηθεί το πιο γνωστό τούνελ κατασκοπείας. Οι υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας δεν ανακοίνωσαν τίποτα για την «Επιχείρηση Χρυσός» για να μην υπάρξουν διαρροές.

Η διαρροή όμως προήλθε από την ίδια τη βρετανική κατασκοπεία.

Ο Τζoρτζ Μπλέικ, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ταυτόχρονα πράκτορας της KGB.

Eνημέρωσε τους Σοβιετικούς για το τούνελ. Ανατολικογερμανοί και Σοβιετικοί, αντί να προχωρήσουν στην αποκάλυψή του, το χρησιμοποίησαν για να δίνουν λάθος πληροφορίες.

Όταν δεν το χρειάζονταν πλέον, το αποκάλυψαν, χρεώνοντας στους Δυτικούς την επιχείρηση.

Ύστερα από χρόνια ο Μπλέικ συνελήφθη και φυλακίστηκε. Θεωρήθηκε υπεύθυνος για το θάνατο 42 δυτικών πρακτόρων και για την αποκάλυψη στους Σοβιετικούς. Κατάφερε όμως να δραπετεύσει και να διαφύγει στη Μόσχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.