ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κούρασε το one man show του Ερντογάν

Κούρασε το one man show του Ερντογάν

Καθώς ξεκινά η πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων στην Τουρκία, τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι δεν πρόκειται για αντίδραση στην καταστροφή του πάρκου της πλατείας Ταξίμ αλλά για προϊόν μιας αντικυβερνητικής διάθεσης ετών ανάμεσα στον τουρκικό πληθυσμό. «Παρόλο που το κυβερνητικό κόμμα κέρδισε 50% στις προηγούμενες εκλογές, το τελευταίο δίμηνο οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισαν να ενοχλούν ακόμη τους ψηφοφόρους του που προέρχονται κυρίως από τα αστικά κέντρα», εκτιμά μιλώντας στο tvxs.gr ο Ραγκίπ Ντουράν, ανταποκριτής της γαλλικής Liberation στην Κωνσταντινούπολη.

O δημοσιογράφος πιστεύει ότι το κίνημα θα αρχίσει να διαμορφώνει και οργανωτικές δομές καθιστώντας ακόμη πιο σαφές στην κυβέρνηση ότι ο λαός έχει αρχίσει να δυσανασχετεί με το one man show του πρωθυπουργού.

Οθωμανός Σουλτάνος

«Αυτό που έγινε στην πλατεία Ταξίμ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήταν η θρυαλλίδα για όλα αυτά. Ο πρωθυπουργός τον τελευταίο χρόνο προσπάθησε να επιβάλλει διάφορα μέτρα όπως η απαγόρευση του αλκοόλ και άλλες απαγορεύσεις για τις γυναίκες με σκοπό να ικανοποιήσει τους πιο συντηρητικούς», εξηγεί ο Ντουράν, σχολιάζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «συμπεριφέρθηκε σαν σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Στην πλατεία Ταξίμ δεν βρίσκονται, όντως, οι πιο παραδοσιακοί. «Βλέπουμε ανθρώπους που δεν ικανοποιούνται από την πολιτική και θέλουν να κάνουν έτσι μια πολιτική δήλωση για όσα θέλουν στην ζωή τους. Υπάρχουν βέβαια μικρές και μεγάλες ομάδες αριστερών αλλά κατά κύριο λόγο είναι νεαροί ανένταχτοι πολίτες οι οποίοι έχουν κουραστεί με το one man show του Ερντογάν», εξηγεί ο δημοσιογράφος.

Αν και το αντικυβερνητικό αίσθημα είναι έκδηλο – ακόμη και μέλη της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι η αρχή του τέλους της δεκαετούς διακυβέρνησης – ο Ερντογάν επιμένει να προσπαθεί να καταστείλει το κίνημα με την αστυνομική παρέμβαση.

«Χρησιμοποίησε επικίνδυνα χημικά, έριξε νερό με πίεση και άλλα κατασταλτικά μέτρα. Επίσης χθες παρουσιάστηκε ο ίδιος στην τηλεόραση για τρεις ώρες σχεδόν προσβάλλοντας τους διαδηλωτές τους οποίους χαρακτήρισε “μειονότητα” – κάτι που δεν είναι αληθές. Κατηγόρησε, ακόμη, την αντιπολίτευση των σοσιαλδημοκρατών για αυτές τις διαδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν ένα κοινωνικό κίνημα και σήμερα πήγε στην βόρεια Αφρική για επίσημη επίσκεψη».

«Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι σε δύσκολη θέση, ύστερα από 10 χρόνια διακυβέρνησης χωρίς σεβασμό στην δημοκρατία και στους κανόνες».

Τουρκική Άνοιξη;

Στον διεθνή Τύπο έγιναν έστω και σε βαθμό υπονοούμενου συγκρίσεις των διαδηλώσεων στην Τουρκία με τις συγκρούσεις σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου. «Θα μπορούσαμε όντως να δούμε ομοιότητες που επιτρέπουν την ονομασία των διαδηλώσεων ως “τουρκική άνοιξη”», απαντά ο Ραγκίπ Ντουράν.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές: «Σε άλλες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις λάμβαναν χώρα μόνο σε μια πόλη. Εδώ έχουμε διαδηλώσεις σε 48 περιοχές – κάτι που δείχνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την πράσινη πολιτική και το πάρκο της Ταξίμ αλλά με μια λαϊκή αντίσταση εθνικής εμβέλειας», προσθέτει συμπληρώνοντας πως «τα τελευταία 5 χρόνια ο τούρκικος λαός συμπεριφερόταν σαν πρόβατο και τώρα διαπιστώνει ότι πρέπει να πολεμήσει για αυτά που θέλει. Αυτό είναι θετικό».

Υπάρχουν όμως και αρνητικά στοιχεία, όπως η οργάνωση του κινήματος που μέχρι στιγμής είναι ακέφαλο και χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό. «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν είναι καν πολιτικό αλλά κοινωνικό κίνημα. Οι άνθρωποι που είναι στον δρόμο είναι κυρίως ηλικίας 15 – 25. Υπάρχουν και επαγγελματίες και γυναίκες με μπούργκα», περιγράφει ο κ. Ντουράν από τα όσα είδε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που οι διαδηλωτές πρέπει να πάνε στις δουλειές τους από τότε που ξεκίνησαν τα γεγονότα. Αλλά φαίνεται ότι πολλοί από αυτούς βλέπουν τις συγκεντρώσεις σαν δεύτερη δουλειά! Οι μαθητές είναι εκεί γιατί τα σχολεία έχουν κλείσει λόγω καλοκαιριού!»

Ο δημοσιογράφος της Liberation δηλώνει πως για χρόνια η Τουρκία δεν είχε δει τόσο μαζική αντίσταση προς την κυβέρνηση. «Προσωπικά θεωρώ ότι θα πάρει χρόνο. Και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προκύψει ένα νέο κίνημα με οργάνωση. Αλλά η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διασπάσει αυτό το κίνημα που θα δημιουργηθεί. Θα σχολιάσει ότι είναι προβοκάτορες, αντιεξουσιαστές ή μέλη της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν κάποια μικρά κανάλια που κάνουν λόγο για “ζωώδεις καταστάσεις”. Οι νέοι όμως δεν πιστεύουν πια στα μίντια και στα παραδοσιακά μέσα. Ενημερώνονται από το facebook και το twitter και τα άλλα social media. Αυτό ενέχει κίνδυνο γιατί η ενημέρωση δεν έρχεται από επαγγελματίες, όμως είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο».

«Δεν θα σταματήσει αυτό που ξεκίνησε έτσι εύκολα. Ο Ερντογάν είναι ανήσυχος αλλά θεωρεί ότι με την αστυνομία θα το καταστείλει. Δεν νομίζω, όμως, ότι θα το καταφέρει».

[Πηγή Νίκος Μίχος από tvxs.gr]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.