ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Με νόμο περιορίζονται οι επεμβάσεις του Στρατού

Με νόμο περιορίζονται οι επεμβάσεις του Στρατού

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επικύρωσε σήμερα το νόμο που είχε ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο και περιορίζει το πεδίο ανάμιξης και επέμβασης του Στρατού, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει ένα άρθρο της προηγούμενης νομοθεσίας περί της αποστολής των ένοπλων δυνάμεων για να δικαιολογήσει τα πραξικοπήματα στα οποία είχε προβεί, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία.

Το νέο νομοθέτημα, που είχε προωθήσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ψηφίστηκε στις 13 Ιουλίου.

Στο κείμενο του νόμου περιέχεται τροποποίηση του άρθρου 35 για τη λειτουργία του στρατού, το οποίο είχε καταρτιστεί μετά το πραξικόπημα του 1960 και προέβλεπε πως καθήκον του στρατού είναι ως «η διατήρηση και η προάσπιση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί πραγματοποίησαν δύο πραξικοπήματα, το 1971 και το 1980, βασισμένοι στην ισχύ του άρθρου αυτού, υποστηρίζοντας πως οι πολιτικές αρχές δεν ήταν σε θέση να εγγυηθούν την εφαρμογή των αρχών του Συντάγματος.

Με την καινούργια νομοθεσία περιορίζεται το πεδίο παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων, προσδιορίζοντας πως ο ρόλος τους είναι πρωτίστως «να υπερασπίζονται τους Τούρκους πολίτες από τις απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό», να εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αποτροπή επιθέσεων και να συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες προηγουμένως θα έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Η νομοθετική αυτή τροποποίηση εγκρίθηκε με τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης – μόνη εξαίρεση υπήρξε το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το οποίο προέβαλε το επιχείρημα ότι αυτή η μεταβολή πρόκειται να δυσχεράνει την δράση του Στρατού εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.

Η τροποποίηση του άρθρου 35 εντάσσεται στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να μειώσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας. Αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, το ΑΚΡ έχει αποδυθεί σε μία διαρκή προσπάθεια εισαγωγής σχετικών τροποποιήσεων προς την κατεύθυνση αυτή, αποβλέποντας κυρίως στην επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.