Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την εγχώρια ανάπτυξη της νέας τουρκικής τορπίλης και πυραύλου SSM

Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την εγχώρια ανάπτυξη της νέας τουρκικής τορπίλης και πυραύλου SSM

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι προτάσεις της Τουρκίας περί αμοιβαίας μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών και της αξιοποίησης των χρημάτων αυτών για την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών των δύο χωρών, δεν είναι τίποτα άλλο από τα λόγια που κάποιοι παράγοντες στην Αθήνα θα ήθελαν να ακούσουν.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι προτάσεις της Τουρκίας περί αμοιβαίας μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών και της αξιοποίησης των χρημάτων αυτών για την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών των δύο χωρών, δεν είναι τίποτα άλλο από τα λόγια που κάποιοι παράγοντες στην Αθήνα θα ήθελαν να ακούσουν.

Και αυτό διότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει αποδοθεί σε ένα μαραθώνιο ανάθεσης συμβολαίων για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, την προκήρυξη νέων διαγωνισμών για την αγορά οπλικών συστημάτων και την έναρξης παραγωγής προγραμμάτων που είχαν ξεκινήσει πριν από ένα περίπου χρόνο.

Τελευταίο δείγμα αυτής της εξοπλιστικής φρενίτιδας που η πολιτική ελίτ της χώρας αρνείται να δεί είναι η υπογραφή συμβολαίου μεταξύ του ερευνητικού ιδρύματος του τουρκικού Ναυτικού ARMERKOM (το αντίστοιχο ΓΕΤΕΝ) του κρατικού ιδρύματος ερευνών Tübitak, την κρατική εταιρεία Roketsan και της Γραμματείας Πολεμικής βιομηχανίας για την εγχώρια ανάπτυξη βαριάς τορπίλης για τα τουρκικά υποβρύχια συνολικού κόστους 24 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός εργολάβος του έργου θα είναι η ARMERKOM η οποία θα σχεδιάσει την νέα τορπίλη διαμετρήματος 533 χλστ με το όνομα Akya, με το Tübitak να αναλαμβάνει την ανάπτυξη του αισθητήρα της τορπίλης και την Roketsan να αναλαμβάνει την ανάπτυξη της το σύστημα καθοδήγησης και την πολεμική κεφαλή της τορπίλης.

Η τελευταία θα αντλήσει την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει από την συνεργασία της με την κορεατική εταιρεία LIG Nex1 η οποία κατασκευάζει την βαριά τορπίλη  Κ-731 White Shark  και την ελαφριά τορπίλη Κ-745 Blue Shark. Σε προηγούμενο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ τον Φεβρουάριο του 2008 (Τ. 161) είχε αναλυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς αυτούς και είχε επισημανθεί το τουρκικό ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα όπλα από τον Νοέμβριο του 2007 κατά τη διάρκεια του Τούρκου Α/ΓΕΝ στην Κορέα. 

  

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα τορπίλη θα στηριχτεί τεχνολογικά πάνω στην κορεατική τορπίλη Κ-745 Blue Shark τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι: διαμέτρημα 533 χλστ, μήκος 6,4 μέτρα, ταχύτητα 35 κόμβοι, εμβέλεια 30 χλμ, πολεμική κεφαλή 370 κιλά ΤΝΤ, καθοδήγηση με αισθητήρα σόναρ.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα ΜΜΕ τον περασμένο Ιανουάριο γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά την επικαιρότητα του θέματος και την υποκρισία των τουρκικών προτάσεων. Η νέα τορπίλη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα 6 υπό ανάπτυξη υποβρύχια Τ214ΤΝ και τα 4 υπό εκσυγχρονισμό υποβρύχια Τ209/1200 κλάσης Ay.   

Σε μία παράλληλη εξέλιξη η Γραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας υπέγραψε με τις κρατικές εταιρείες Roketsan (κύριος εργολάβος) την Aselsan (αισθητήρες) και την εταιρεία  TEI  (κινητήρας) συμφωνία συνολικού κόστους 80 εκατ. ευρώ για την εγχώρια ανάπτυξη του πρώτου πυραύλου επιφανείας-επιφανείας της χώρας με βοήθεια από την Κορέα.

Το νέο βλήμα ονομάζεται  Atmaca και θα βασίζεται κατά πάσα πιθανότητα στο κορεατικό πύραυλο SSM-700K Sea Star. Σύμφωνα με πληροφορίες το βλήμα θα έχει εμβέλεια 70 χλμ, ενώ η περίοδος ανάπτυξης του υπολογίζεται να διαρκέσει 7 χρόνια.

    

Το ερωτηματικό που τίθεται είναι κατά πόσο τα συγκεκριμένα προγράμματα θα συμπεριληφθούν στα πλαίσια της τουρκικής πρότασης για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.