Η φρενίτιδα των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και η αφέλεια (;) της ελληνικής κυβέρνησης…

Η φρενίτιδα των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και η αφέλεια (;) της ελληνικής κυβέρνησης…

Μόνο η λέξη “φρενίτιδα” μπορεί να περιγράψει τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα και το “μπουμ” στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας σήμερα. Παρά τα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Egemen Bağış περί “αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών” και τις αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στην χθεσινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και είναι απορίας άξιο πως η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί αυτή την πολύ σκληρή πραγματικότητα: Η Τουρκία έχει εν εξελίξει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ (!) αν εξαιρέσουμε κάποιους πολύ ειδικούς τομείς, όπως τα πυρηνικά όπλα και τα αεροπλανοφόρα και η τουρκική πολεμική βιομηχανία, όχι απλώς ανθεί, αλλά μέχρι το 2020 βάσει του εθνικού προγράμματος αμυντικής αυτάρκειας θα εφοδιάζει με το 80% τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που τα συστήματα που έχουν ανάγκη!

Μόνο η λέξη “φρενίτιδα” μπορεί να περιγράψει τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα και το “μπουμ” στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας σήμερα. Παρά τα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Egemen Bağış περί “αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών” και τις αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στην χθεσινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και είναι απορίας άξιο πως η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί αυτή την πολύ σκληρή πραγματικότητα: Η Τουρκία έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ (!), αν εξαιρέσουμε κάποιους πολύ ειδικούς τομείς, όπως τα πυρηνικά όπλα και τα αεροπλανοφόρα.

Η δε τουρκική πολεμική βιομηχανία, όχι απλώς ανθεί, αλλά μέχρι το 2020 βάσει του εθνικού προγράμματος αμυντικής αυτάρκειας θα εφοδιάζει με το 80% τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που τα συστήματα που έχουν ανάγκη!

Πιο συγκεκριμένα πριν από ένα περίπου μήνα ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας ΤΑΙ η κατασκευή των πρώτων από τα συνολικά 30 μαχητικών F-16 Block 50 Adv, η κατασκευή του πρώτου εγχώρια σχεδιασμένου εκπαιδευτικού αεροπλάνου, ενώ πραγματοποιήθηκε η παράδοση του πρώτου κατασκοπευτικού UAV TIHA-A επίσης τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής. Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Γραμματέας της Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας και ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Παράλληλα προχωρούν κανονικά τα προγράμματα ανάπτυξης του μαχητικού F-35 JSF από τις τουρκικές εταιρείες υπεργολάβους με το κόστος της τουρκικής βιομηχανικής συμμετοχής να φτάνει τα 6 δις ευρώ, ενώ μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μεταγωγικού Α400 η Τουρκία θα αναγκαστεί να καταβάλει ως συμμετέχουσα χώρα 193 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του προγράμματος.  

Στον τομέα των διαστημικών προγραμμάτων με τα οποία εμπλέκεται η εταιρεία ΤΑΙ ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκτοξεύσεων των υπό κατασκευή δορυφόρων. Σύμφωνα με αυτό ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Gokturk-IΙ (E/O) τουρκικής κατασκευής, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από την μυστική υπηρεσία της χώρας ΜΙΤ, θα εκτοξευτεί το 2012 και ο δεύτερος ιταλοτουρκικής κατασκευής Gokturk-I (E/O) θα εκτοξευτεί το 2013.

Τα επόμενα βήματα είναι οι δορυφόροι Gokturk-IΙΙ (SAR) με ραντάρ συνθετικής απεικόνισης και ο τηλεπικοινωνιακός τουρκικής κατασκευής Tusat-1 οι οποίοι θα εκτοξευτούν το 2014 και 2015 αντίστοιχα. Τέλος το 2011 ξεκινά η ανάπτυξη από την ΤΑΙ αεροχημάτων καταστολής αεράμυνας, βασισμένα στην τεχνολογία που έχει αποκτηθεί από τα ισραηλινά Harpy.

      

Εν των μεταξύ στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση ανάπτυξη του αντιαρματικού πυραύλου OMTAS, ενώ προχωρά η ανάπτυξη του επίσης αντιαρματικού πυραύλου UMTAS. Τα δύο αυτά βλήματα αναπτύσσονται από την κρατική εταιρεία Roketsan η οποία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές της νέας κατευθυνόμενης με δέσμη Laser ρουκέτα των 2,75 inch, ενώ πρόσφατα η εταιρεία ανέλαβε το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του νέου φορητού αντιαρματικού πυραύλου για τον τουρκικό Στρατό με υπεργολάβους τις επίσης κρατικές τουρκικές εταιρείες MKEK, Aselsan και το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα Tubitak SAGE.

Στο τομέα των ναυπηγικών κατασκευών αναμένεται η έναρξη των θαλασσίων δοκιμών της κορβέτας Milgem τον Ιούλιο του 2010, ενώ η ναυπήγηση της δεύτερης κορβέτας Buyukada F-512 προχωρά κανονικά. Τον Μάιο θα ολοκληρώθηκαν οι ερευνητικές εργασίες για την τεχνολογία που θα ενσωματώνει το νέο υπό σχεδίαση αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων TF-2000, ενώ τουρκικές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα θα αναβαθμίσουν τα συστήματα C2, STIR, ED/ET, WAIS, το σύστημα αντιμέτρων για τορπίλες, το σύστημα ναυτιλίας, το Σύστημα Ελέγχου Πυρός και το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης για τις 8 φρεγάτες MEKO-200 του τουρκικού Ναυτικού.  

Παράλληλα η τουρκική εταιρεία Havelsan Raytheon πρόκειται να υποβάλουν πρόταση εκσυγχρονισμού του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης των πακιστανικών φρεγατών O.H Perry αξιοποιώντας το τουρκικό σύστημα Genesis. Αυτή την περίοδο ναυπηγούνται στα τουρκικά ναυπηγεία 2 αποβατικά, 3 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης για το Ναυτικό, 2 κορβέτες, 1 πυραυλάκατος, 3 κορβέτες για την Ακτοφυλακή, 1 ναρκαλιευτικό, 2 μικρών περιπολικών σκαφών για την Ακτοφυλακή, συνολικής αξίας 2 δις ευρώ.

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια πρόκειται να ναυπηγηθούν ακόμα στα τουρκικά ναυπηγεία 6 κορβέτες, 13 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης για το Ναυτικό, 4 φρεγάτες, 6 αντιτορπιλικά AAW, 1 κορβέτα για την Ακτοφυλακή, 7 LCT, 1 LSD, 1 LPD ελικοπτεροφόρο, 1 Πλοίο Ανεφοδιασμού Στόλου, 2 μεγάλα ρυμουλκά, 1 πλοία διάσωσης πληρωμάτων υποβρυχίων, 6 υποβρυχίων Τ214ΤΝ, και ο εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών κλάσης O.H. Perry, και 4 υποβρυχίων Τ209/1200. 

 

Φυσικά όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την αιγίδα του κράτους και των οργάνων του. Έτσι κατά τη διάρκεια διασκέψεως στο Istanbul Technical University (ITU), που αφορούσε τη συνεργασία των πολεμικών βιομηχανιών της Τουρκίας με τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ο Γραμματέας της Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας Murat Bayar, δήλωσε ότι το 2008 οι πολεμικές βιομηχανίες της χώρας δαπάνησαν 200 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη και άλλα 200 εκατ. ευρώ δαπανηθήκαν από το κράτος για τον ίδιο σκοπό.

Συνολικά η Τουρκία δαπανά το 0,7% το ΑΕΠ της για έρευνα και Ανάπτυξη δηλαδή όσο ως ποσοστό του ΑΕΠ δαπανά η Ελλάδα για την αγορά οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον Bayar στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των Τούρκων επιστημόνων στα Πανεπιστήμια για την εγχώρια ανάπτυξη οπλικών συστημάτων…..

Η Τουρκία όπως δήλωσε ο Murat Bayar μπορεί να κατασκευάζει ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα σε όλους τους τομείς, ενώ επεσήμανε τα ακόλουθα εκπληκτικά στοιχεία. Με βάση τα στοιχεία της τουρκικής  Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας το 60% των ακαδημαϊκών επιστημόνων του Πανεπιστημίου METU στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών ασχολείται με την πολεμική βιομηχανία, ενώ άνω του 50% των εταιρειών του Πανεπιστημίου συνεργάζονται με την πολεμική βιομηχανία της χώρας.      

Φυσικά και ο πρωθυπουργός της χώρας Ertogan, ακόμα και αν υποστηρίζει τον αμοιβαίο αφοπλισμό των δύο χωρών, δεν χάνει ευκαιρία να συμμετέχει με χαρά στις τελετές έναρξης ναυπηγήσεων πολεμικών πλοίων τα οποία θα ενισχύσουν την τουρκική παρουσία στο Αιγαίο.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι ουσιαστικά 4 μέρες μετά την συζήτηση για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών (την Τρίτη 18 Μαίου) ο Τούρκος πρωθυπουργός θα κληθεί να αποφασίσει μαζί με τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ την επιλογή του νέο μεταφορικού ελικοπτέρου που θα αποκτήσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αγοράς 123 ελικοπτέρων συνολικής αξίας τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ.

  

Τελικά το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος τελικά επιθυμεί τον αμοιβαίο αφοπλισμό οι Τούρκοι ή κάποιοι πολιτικο-οικονομικοί κύκλοι στην Αθήνα που δεν έχουν συναίσθηση της έννοιας στρατιωτική και πολιτική ισχύ και πως αυτή χρησιμοποιείται από μία δυνάμει ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.