ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σε μποϋκοτάζ στα σχολεία καλεί το ΡΚΚ

Σε μποϋκοτάζ στα σχολεία καλεί το ΡΚΚ

Οι κούρδοι αντάρτες του PKK κάλεσαν σήμερα τις κουρδικές οικογένειες να μποϋκοτάρουν επί μια εβδομάδα τα σχολεία διεκδικώντας εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα, καθώς και να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. 

“Είναι σημαντικό όλος ο λαός μας να υποστηρίξει το μποϋκοτάζ μιας εβδομάδας στα σχολεία με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, την προσεχή Δευτέρα”, τονίζει η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε μια ανακοίνωση την οποία επικαλείται το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat. 

“Οι οικογένειες δεν πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για μια ολόκληρη εβδομάδα. Όλες οι οικογένειες και τα παιδιά τους πρέπει να διαδηλώσουν την ημέρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς έξω από τις διευθύνσεις Εθνικής Παιδείας με το σύνθημα ‘θέλουμε εκπαίδευση στη μητρική μας γλώσσα'”. 

Το ΡΚΚ απευθύνει την έκκληση αυτή αφού την Δευτέρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει την αποχώρηση των δυνάμεών του από την Τουρκία, προσάπτοντας στην Άγκυρα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που άρχισαν στα τέλη του 2012 με τον φυλακισμένο ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν. 

Το ΡΚΚ ζητεί κυρίως τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και της εκλογικής νομοθεσίας, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα και μια μορφή αυτονομίας για την περιοχή όπου ζει η κουρδική μειονότητα. 

Οι συνομιλίες για μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η οποία θα επιτρέψει να ενταχθεί σε αυτό ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Κούρδοι, έχουν σταματήσει εξαιτίας της αντιπαλότητας μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. 

Το ΡΚΚ κάλεσε επίσης σήμερα τους Κούρδους να υποστηρίξουν τις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες κλόνισαν το καθεστώς τον Ιούνιο και άρχισαν να επαναλαμβάνονται τον Σεπτέμβριο. 

“Ο αγώνας του λαού για τη δημοκρατία στην Τουρκία και ο αγώνας του κουρδικού λαού για την ελευθερία και τη δημοκρατία θα ενωθούν. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κάνει σημαντικά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό και την επίλυση του κουρδικού ζητήματος”, πρόσθεσε το ΡΚΚ. 

Ο Οτσαλάν είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας ήταν “γεμάτο νόημα”. Ωστόσο το ΡΚΚ, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαδηλώσεων, δεν είχε καλέσει τους Κούρδους να το υποστηρίξουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.