Η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει 27 νέα επιθετικά ελικόπτερα μέχρι την παραλαβή του Τ-129

Η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει 27 νέα επιθετικά ελικόπτερα μέχρι την παραλαβή του Τ-129

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του PKK σε στρατιωτικά φυλάκια και όχι μόνο φαίνεται πως αποδεικνύουν για άλλη μία φορά τις αδυναμίες του τουρκικού Στρατού σε κρίσιμα οπλικά συστήματα. Ένα από αυτά αφορά τα επιθετικά ελικόπτερα τα οποία αποτελούν το βασικό οπλικό σύστημα για τους Τούρκους στον αγώνα τους κατά των μαχητών του PKK.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του PKK σε στρατιωτικά φυλάκια και όχι μόνο φαίνεται πως αποδεικνύουν για άλλη μία φορά τις αδυναμίες του τουρκικού Στρατού σε κρίσιμα οπλικά συστήματα. Ένα από αυτά αφορά τα επιθετικά ελικόπτερα τα οποία αποτελούν το βασικό οπλικό σύστημα για τους Τούρκους στον αγώνα τους κατά των μαχητών του PKK.

Έτσι παρά το εν εξελίξει πρόγραμμα ανάπτυξης του Τ-129 η τουρκική κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά 9 ελικοπτέρων Α-129 από την Ιταλία. Όμως από ότι φαίνεται η λύση αυτή δεν ήταν ικανοποιητική έτσι λίγες μέρες πριν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 2 ελικόπτερα AH-1W Super Cobra τα οποία θα παραληφθούν τον Ιούνιο του 2011 και τα οποία θα συμπληρώσουν τα 5 AH-1W Super Cobra που έχουν ήδη παραληφθεί από το Φθινόπωρο του 2009.

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή δεν είναι ικανοποιητική για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία ενημερώθηκε από τις ΗΠΑ ότι αυτά είναι και τα τελευταία διαθέσιμα προς πώληση ελικόπτερα αυτού του τύπου. Η κατάσταση δε γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού η AgustaWestland ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι μπορεί να ξεκινήσει τις παραδόσεις των 9 Α-129 το 2012 παρά τις πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να παραδοθούν αυτά τα ελικόπτερα το 2011.

Υπό αυτές τις συνθήκες η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά την χρονομίσθωση 9 ελικοπτέρων Α-129 από την AgustaWestland εκτός της αγοράς 9 ακόμα ελικοπτέρων αυτού του τύπου από την ίδια εταιρεία και το δεύτερο την διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού για την αγορά συνολικά 27 νέων επιθετικών ελικοπτέρων ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έναρξη των παραδόσεων των πρώτων ελικοπτέρων Τ-129 το 2013. Η δεύτερη πρόταση προκύπτει από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας σε τουρκικά ΜΜΕ χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο. Εδώ όμως προκύπτουν σειρά ερωτημάτων.

Αφού τα πρώτα Τ-129 θα παραδοθούν στα μέσα του 2013, τα 2 νέα AH-1W Super Cobra θα παραδοθούν το 2011, και τα 9 Α-129 το 2012, τότε γιατί η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να διεξάγει ένα νέο διαγωνισμό που με τις καλύτερες συνθήκες θα αρχίσει να αποδίνει το συντομότερο και υπό τις ευνοϊκότερους όρους, σε ένα 18 μήνες από σήμερα, δηλαδή τέλη του 2011?

Μήπως τελικά η απειλή του PKK είναι μεγαλύτερη από αυτή που ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Μήπως τελικά τα πτητικά μέσα του τουρκικού Στρατού (επιθετικά ελικόπτερα) να είναι λιγότερα από αυτά που είναι μέχρι στιγμής γνωστά, δηλαδή 10-11 ελικόπτερα AH-1W Super Cobra και 22 AH-1P/S με τα τελευταία να διαθέτουν σαφώς περιορισμένες δυνατότητες λόγω του μοναδικού και περιορισμένης ισχύς κινητήρα τους?

Αναμφίβολα η κίνηση για διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού για την απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων στέλνει και ένα ακόμα μήνυμα της αβεβαιότητας ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του Τ-129 μπορεί τελικά να μην προχωρά όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, ιδιαίτερα δε μετά το καταστροφικό ατύχημα που συνέβη πρόσφατα στο πρωτότυπο του Τ-129. Επομένως δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το ενδεχόμενο μίας χρονικής καθυστέρησης στην ένταξη του Τ-129 στις τάξεις του τουρκικού Στρατού κατά 1-2 χρόνια. 

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα, αφού το καλοκαίρι μόλις άρχισε και οι επιχειρήσεις του PKK δεν φαίνονται να σταματάνε ή να μειώνονται. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.