ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τα γυρίζει ο “ανατολίτης” Γκιούλ

Τα γυρίζει ο “ανατολίτης” Γκιούλ

Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην συμπαραγωγή ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς με μια κινεζική εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ δεν είναι τελική και ότι η χώρα του εξετάζει ακόμη τη συμφωνία, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επέλεξε το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα FD-2000 της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), έναντι των ανταγωνιστικών συστημάτων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.

Στην CPMIEC έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία (INKSNA).

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «σοβαρή τους ανησυχία» για την απόφαση και πρόσθεσαν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

«Η αγορά δεν είναι τελική», σημείωσε ο Γκιουλ στην αγγλόφωνη εφημερίδα Hürriyet Daily News. «Υπάρχει μια βραχέα λίστα και η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτής. Θα πρέπει να εξετάσουμε τους όρους, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρωταρχικά η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ».

«Υπάρχει μια πληθώρα ζητημάτων: υπάρχουν τεχνικές και οικονομικές πλευρές και από την άλλη υπάρχει και το θέμα της συμμαχίας. Εκτιμώνται όλα. Η Τουρκία χρειάζεται ένα αμυντικό σύστημα», υπογράμμισε ο Γκιουλ μιλώντας στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές σε θέματα άμυνας δήλωσαν ότι τους προκάλεσε έκπληξη η απόφαση αυτή της Τουρκίας, καθώς ανέμεναν ότι το συμβόλαιο αυτό θα έπαιρνε η Raytheon Co, μια αμερικανική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τις συστοιχίες πυραύλων Patriot, ή η γαλλοϊταλική Eurosam SAMP/T.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.