Ανησυχεί η Άγκυρα για τη συριακή κουρδική οργάνωση PYD

Ανησυχεί η Άγκυρα για τη συριακή κουρδική οργάνωση PYD

Οι εξελίξεις στις βόρειες επαρχίες της Συρίας προκαλούν ανησυχία στην Άγκυρα. Η κουρδική οργάνωση PYD συγκρότησε τοπική συνέλευση με την επωνυμία «συνέλευση της Ροζάβα» με έδρα την πόλη Καμισλί, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Την κίνηση κατήγγειλε ο ηγέτης της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί που κατηγόρησε το PYD ότι κάνει κρυφές συμφωνίες με τη κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

«Αυτό που κάνει το PYD είναι να ελέγχει για λογαριασμό της κυβέρνησης του Άσαντ τις περιοχές που τους παραχώρησε η κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπαρζανί και κατηγόρησε το PYD ότι παραβίασε τη συμφωνία της 11ης Ιουλίου 2012 που προέβλεπε ότι όλες οι κουρδικές ομάδες της Συρίας θα δράσουν από κοινού.

«Το PYD παρέσυρε τους Κούρδους σε έναν πόλεμο που δεν αφορά τους όρους και δεν πρόκειται να τους προσφέρει κανένα πλεονέκτημα», είπε ακόμα ο Μπαρζανί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συνέστησε στο PYD να απέχει από κάθε κίνηση που θα οδηγούσε σε διαμελισμό της Συρίας.

Η συγκρότηση της τοπικής συνέλευσης θεωρείται ως βήμα για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής αυτόνομης διοίκησης στη βόρεια Συρία, κατά τα πρότυπα του βορείου Ιράκ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ήδη ότι «είναι ανέφικτη η μονομερής ανακήρυξη της εν λόγω διοίκησης».

Η οργάνωση θεωρείται από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ασαντ της Συρίας, και ορισμένοι θεωρούν ότι υιοθετεί αντιτουρκικές θέσεις λόγω της δυναμικής που δημιουργεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η μετακίνηση της Τουρκίας προς την κατεύθυνση των αντιπάλων της κυβέρνησης Άσαντ.

Η συμπεριφορά του PYD και ο έλεγχος κρίσιμων περιοχών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία μπορεί να συνέβαλε στην στήριξη που λέγεται ότι παρείχε η Τουρκία προς φονταμενταλιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις που πολεμούσαν το PYD στα πλαίσια του Συριακού πολέμου.

Η συμπεριφορά του PYD, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορεί να επηρεάσει και τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, αν η οργάνωση επιλέξει να μην ευθυγραμμιστεί με την πολιτική που έχει σχεδιάσει ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν και συνταχθεί με τα Κουρδικά στοιχεία που θέλουν την συνέχιση του ένοπλου αγώνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.