ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Γιατί ο Ερντογάν «ξήλωσε» τους μισούς του υπουργούς

Γιατί ο Ερντογάν «ξήλωσε» τους μισούς του υπουργούς

Για να σώσει την πρωθυπουργική του καρέκλα, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, “ξήλωσε” σχεδόν το μισό υπουργικό σχήμα και ξεσπάθωσε για μία ακόμα φορά κατά των αντιπάλων του- κυρίως κατά του υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του, του πνευματικού ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της γείτονος έκανε λόγο για μια «βρόμικη εκστρατεία» εναντίον της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι, πίσω από αυτή κρύβονται εχθροί εντός και εκτός της χώρας.

Ο μέγας ανασχηματισμός του Ερντογάν -απομάκρυνε κακήν κακώς δέκα υπουργούς σε νευραλγικές θέσεις- αποσκοπεί στην κάθαρση του ονόματός του αλλά και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του στους Τούρκους πολίτες. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη της Τούρκων έχει κλονιστεί σε σημαντικό βαθμό και όπως προεξοφλούν τουρκικά δημοσιεύματα, θα υπάρξουν και νέες κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την απομάκρυνσή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Η υπόθεση διαφθοράς με την εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων που προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης ανάγκασε τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Όπως ο ίδιος ανέφερε μετά από συνάντησή που είχε χτες το βράδυ με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο ανασχηματισμός προβλέπει την αντικατάσταση συνολικά δέκα υπουργών. Πιο συγκεκριμένα: Αντικαθίστανται οι υπουργοί Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που είχαν υποβάλει προχθές τις παραιτήσεις τους λόγω του σκανδάλου, αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, το όνομα του οποίου επίσης εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση.

Την κυβέρνηση εγκατέλειψαν επίσης οι υπουργοί Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, και Κοινωνικής Πολιτικής Φατμά Σαχίν για να είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Στην νέα κυβέρνηση δεν θα ανήκουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, Νέα Γενιάς Σουάτ Κιλίτς και Επιστημών Νιχάτ Εργκιούν.

Στο μεταξύ, οι έρευνες των τουρκικών αρχών συνεχίζονται για το σκάνδαλο δωροδοκιών που πλήττει την κυβέρνηση της Αγκυρας.

Τουρκικές εφημερίδες σήμερα κάνουν λόγο για δεύτερη έρευνα των εισαγγελέων, η οποία δεν παίρνει μορφή επιχείρησης και προσαγωγών λόγω της άρνησης των αστυνομικών αρχών.

Συγκεκριμένα, μερίδα του τουρκικού Τύπου αναφέρει σήμερα ότι οι εισαγγελείς που προχώρησαν στην επιχείρηση προσαγωγών στις 17 Δεκεμβρίου έχουν ετοιμάσει το δεύτερο κύμα της επιχείρησης, το οποίο σχετίζεται με 100 δισ. δολάρια και περίπου 30 πολιτικούς, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, ζητώντας από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν τις προσαγωγές. Αυτό δεν συνέβη προς το παρόν λόγω άρνησης της αστυνομίας.

Η εφημερίδα «Ταράφ» μάλιστα υποστηρίζει ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της αστυνομίας, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα σχετικά με τον νομάρχη, τον διοικητή ασφάλειας και τον διοικητή της διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.