ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλλε χρήματα στην Σομαλία ως δημοσιονομική βοήθεια

Η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλλε χρήματα στην Σομαλία ως δημοσιονομική βοήθεια

Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται εδώ και δύο μήνες αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, παραδέχθηκε ότι κατέβαλε πέρυσι στις σομαλικές αρχές έκτακτη δημοσιονομική βοήθεια σε μετρητά.

«Έπειτα από αίτημα του προέδρου της Σομαλίας, η Τουρκία εξασφάλισε μια μηνιαία στήριξη των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας αυτής στη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2013», ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας πως οι πληρωμές αυτές έχουν σταματήσει.

Η συνεισφορά αυτή καταβαλλόταν κάθε μήνα σε αμερικανικά δολάρια και μεταφερόταν με διπλωματικό ταχυδρομείο «ελλείψει τραπεζικής υπηρεσίας στη Σομαλία», σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση αυτή υποστηρίζοντας πως αυτή η πρακτική έχει σχέση με την υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει από τα μέσα Δεκεμβρίου την ισλαμο-νεοοθωμανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεκάδες προσωπικότητες, επικεφαλής επιχειρήσεων, αιρετοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι που πρόσκεινται στην εξουσία, κατηγορούνται για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης που συνδέεται με λαθρεμπόριο χρυσού με το Ιράν σε παραβίαση του εμπάργκο και με μια σειρά δημόσιων διαγωνισμών για ακίνητα.

Στη διάρκεια έρευνας, η αστυνομία είχε ανακαλύψει 4,5 εκατ. δολάρια σε μετρητά, κρυμμένα μέσα σε κουτιά υποδημάτων, στην κατοικία του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο εκφράζει τη λύπη του για τους υπαινιγμούς του Τύπου αναφορικά με τη βοήθεια προς τη Σομαλία, διαβεβαιώνοντας πως «εξαρχής η διεθνής κοινότητα είχε ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες» της επιχείρησης.

Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος της σομαλικής κυβέρνησης, στην οποία είχε παράσχει σημαντική βοήθεια σε τρόφιμα κατά το λιμό του 2011.

Η σομαλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, μάχεται επίσης εναντίον μιας ισλαμιστικής εξέγερσης.

Η χώρα έχει βυθισθεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπαρέ, το 1991.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.