ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Αρίντς: Μπορούμε να αλλάξουμε το νόμο για να επιτραπεί τέταρτη θητεία στον Ερντογάν

Αρίντς: Μπορούμε να αλλάξουμε το νόμο για να επιτραπεί τέταρτη θητεία στον Ερντογάν

Το κυβερνών τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μπορεί να αλλάξει τους κανονισμούς του ώστε να επιτρέψει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι υποψήφιος για μια τέταρτη πρωθυπουργική θητεία σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», παρόλο που τέτοια σχέδια δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Στην Τουρκία αυξάνονται οι εικασίες πως ο Ερντογάν, ο οποίος κυριάρχησε εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην τουρκική πολιτική, μπορεί να προσπαθήσει να παραμείνει πρωθυπουργός στις επόμενες γενικές εκλογές, το 2015, παρόλο που βάσει των σημερινών κανονισμών του κόμματος δεν μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο Ερντογάν αναμενόταν ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του Αυγούστου. Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ θεωρείται, από την πλευρά του, πιθανός υποψήφιος για την ηγεσία του AKP και την πρωθυπουργία.

Ωστόσο η αποτυχία του Ερντογάν να εγκαθιδρύσει την εκτελεστική προεδρία που ήθελε ώστε να ενισχύσει τον κυρίως τελετουργικό ρόλο του προέδρου, καθώς και ένα σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την κυβέρνησή του, τροφοδοτούν εικασίες ότι μπορεί να επιδιώξει να παραμείνει πρωθυπουργός.

«Αν αισθανθούμε την ανάγκη, μπορούμε να αλλάξουμε την αρχή (του ορίου των τριών θητειών) παρόλο που αυτό δεν είναι ακόμη στην ατζέντα μας», δήλωσε ο Αρίντς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο και μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Ακόμη κι αν το κάνουμε, θα γίνει με δημοκρατικό τρόπο, όχι με τον τρόπο των Πούτιν-Μεντβέντεφ», δήλωσε αναφερόμενος στο διορισμό του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2012 από τον πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία αν του ζητηθεί από το κόμμα, αλλά έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να συγκρουστεί με τον Γκιούλ για τη θέση.

Ο Ερντογάν και ο Γκιούλ ήταν το 2001 ιδρυτικά μέλη του AKP, αλλά η σχέση τους έχει ενταθεί κατά περιόδους, με τον Γκιούλ να υιοθετεί μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση απ’ ότι ο πρωθυπουργός σε θέματα όπως οι διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.