ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Τουρκία: Υπέγραψε το αμφιλεγόμενο ν/σ για τη Δικαιοσύνη ο πρόεδρος Γκιουλ

Τουρκία: Υπέγραψε το αμφιλεγόμενο ν/σ για τη Δικαιοσύνη ο πρόεδρος Γκιουλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επικύρωσε την Τετάρτη το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στους διορισμούς των δικαστών και των εισαγγελέων, ανακοίνωσε η Προεδρία.

Ο νόμος τροποποιεί τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας, ενός από τους υψηλότερους δικαστικούς θεσμούς της χώρας, ενισχύοντας τις εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης, κυρίως στους διορισμούς των δικαστών.

Η τουρκική αντιπολίτευση είχε καλέσει τον Αμπντουλάχ Γκιουλ να ασκήσει το βέτο του στο νομοσχέδιο, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εκφράσει την ανησυχία της για την αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία, χώρα υποψήφια προς ένταξη.

Σε μία προσπάθεια άμβλυνσης του κλίματος, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέδωσε – σε μία ασυνήθιστη κίνηση – ανακοίνωση δικαιολογώντας την επικύρωση του νέου νόμου, επισημαίνοντας ότι εξέφρασε τις αντιρρήσεις του «επί 15 ρυθμίσεων που αντίκεινται σαφώς στο Σύνταγμα» και διαβεβαιώνοντας ότι οι παρατηρήσεις του ελήφθησαν υπ΄ όψιν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο. «Έτσι αποφάσισα να το εγκρίνω, κρίνοντας ότι τα υπόλοιπα άρθρα μπορούν επίσης να εξετασθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Η επικύρωση του νόμου έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία το ισλαμικό συντηρητικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκλονίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου από την αποκάλυψη σκανδάλου διαφθοράς. Με την επικύρωση ολοκληρώνεται ο κύκλος των μαζικών διώξεων στους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας και της δικαιοσύνης, θεσμούς που ο κ. Ερντογάν κατηγορεί ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία της ισλαμιστικής αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν «Χιζμέτ» με στόχο την αποσταθεροποίηση του ιδίου και της κυβέρνησής του ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Αυγούστου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.