ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αφέθηκε ελεύθερος ο μισέλληνας Τούρκος πρώην Α/ΓΕΣ Ιλκέρ Μπασμπούγ!

Αφέθηκε ελεύθερος ο μισέλληνας Τούρκος πρώην Α/ΓΕΣ Ιλκέρ Μπασμπούγ!

Ελεύθερος αφέθηκε πριν λίγες ώρες ο πρώην επικεφαλής του Στρατού της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγκ (δηλωμένος μισέλληνας), ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή της Σηλυβρίας (στην Προποντίδα), επί 26 μήνες, λόγω του ρόλου του στην υπόθεση «Εργκένεκον».

Η απελευθέρωση έγινε στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης Ερντογάν με τους στρατιωτικούς προκειμένου η μεν κυβέρνηση να αποφυλακίσει τους στρατιωτικούς οι δε στρατιωτικοί να στηρίξουν απέναντι στον αυτοεξορισθέντα στις ΗΠΑ, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν

«Βρισκόμουν πίσω από τα κάγκελα επειδή κάποιοι ενήργησαν με βάση το μίσος και την εκδίκηση» είπε ο ίδιος κατά την αποφυλάκισή του, φανερά υπό συναισθηματική φόρτιση, μετά από σχεδόν δύο χρόνια φυλάκισης., ενώ πρόσθεσε πως «φυλακή σημαίνει πόνος, αγωνία και ταλαιπωρία, αλλά εγώ δεν τρέφω καμία εκδίκηση ή μίσος γιατί η αγάπη κατακτά το μίσος».

Tο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση υπέρ του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγκ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για συνωμοσία κατά της κυβέρνηση του Ερντογάν. 

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το δικαίωμα στην ελευθερία του Μπασμπούγκ είχε παραβιαστεί και η κράτησή του χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη. Ωστόσο, το δικαστήριο απαγόρευσε τις υπερπόντιες μετακινήσεις του πρώην επικεφαλής του τουρκικού στρατού.

Επιπλέον, ο Ιλκέρ Μπασμπούγκ δήλωσε πως η αποφυλάκισή του «είναι μόνο η αρχή», για να προσθέσει πως «τα χέρια τα δικά μου και των συντρόφων μου είναι καθαρά. Έχουμε μόνο μία απαίτηση: Να αποδοθεί δικαιοσύνη». Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής, ο τουρκικός πληθυσμός έχει καταλάβει πως δεν εμπλέκεται σε κανένα… πραξικόπημα, ενώ πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ήταν ομόφωνη, αποτέλεσε την προϋπόθεση για τη σημερινή απελευθέρωση του πρώην αρχηγού Στρατού.

Ο 71χρονος Ιλκέρ Μπασμπούγκ ήταν επικεφαλής του τουρκικού στρατού από το 2008 έως το 2010.

Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τους υπόλοιπους 270 κρατούμενους στρατιωτικούς για την υπόθεση «Εργκενεκόν». Αυτό που έχει όμως σημασία στο πολιτικό πεδίο, είναι ότι ο Ερντογάν «το είπε και το έκανε»…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.