ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η Τουρκία επισπεύδει τις διαδικασίες για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού

Η Τουρκία επισπεύδει τις διαδικασίες για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού

H Τουρκία πιέζει για να δει έτοιμο τον  πυρηνικό σταθμό που ετοιμάζει στην περιοχή του Ακούγιου μέχρι το 2019, παρά την καθυστέρηση που έχει προκύψει, εξαιτίας της μη έγκρισης από την περιβαλλοντική επιτροπή της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Η έναρξη της κατασκευής για το εργοστάσιο στο Ακούγιου της Μερσίνας έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2015, και μέχρι το 2023 οι τέσσερις προγραμματισμένοι αντιδραστήρες θα έχουν ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, το έργο δεν έχει ακόμα λάβει άδεια κατασκευής ενώ παρεμποδίστηκε και από άλλες «καθυστερήσεις» στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Γιλντίζ, μιλώντας σε μια συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rosatom (η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού), σημείωσε ότι η έκθεση αξιολόγησης της Περιβαλλοντικής Επιτροπής, θα μπορούσε να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της μονάδας, αλλά σε ότι αφορά ζητήματα, όπως τα επίπεδα ακτινοβολίας και τους κανονισμούς ασφαλείας, θα πρέπει να λυθούν πολύ άμεσα, χωρίς την ύπαρξη «ειδικών επιτροπών».

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την καθυστέρηση του έργου,  είναι η έλλειψη μιας «επίλεκτης» εταιρείας η οποία θα μπορέσει να αξιολογήσει τον αντιδραστήρα της Rosatom για να βεβαιωθεί απόλυτα ότι το σχέδιο πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Η Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας προσφέρθηκε να δώσει εκείνη τη λύση, επιλέγοντας μια εταιρεία, όμως αυτή η διαδικασία έχει ακυρωθεί τουλάχιστον τρεις φορές,  καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν πληρούσε τα κριτήρια προεπιλογής.

«Σίγουρα είναι μια κατάσταση η οποία πηγαίνει πίσω το έργο, αλλά στο επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να τηρηθεί η διαδικασία τους χρονοδιαγράμματος», τόνισε ο Γιλντίζ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, Σεργκέι Κιριένκο, δήλωσε εν τω μεταξύ, ότι η μονάδα στο Ακούγιου θα μπορούσε δυνητικά να κοστίσει 5 δισ. δολάρια σε συμβόλαια για τις τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και συναρμολόγησης .

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η πολιτική κατάσταση στην Κριμαία με τις πιθανές κυρώσεις που θα επιβληθούν, είναι ικανές να επηρεάσουν το έργο, ο Κιριένκο απάντησε ότι το συγκεκριμένο είναι ένα μακράς διαρκείας πλάνο, το οποίο δεν γίνεται να καθυστερήσει εξαιτίας πολιτικών γεγονότων.

«Το εργοστάσιο στο Ακούγιου έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει για 60 με 80 χρόνια και ο όγκος των επενδύσεων πάνω σε αυτό θα ξεπεράσει τα  20 δισ. δολάρια.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι πολύ περίπλοκες αυτή τη στιγμή , αλλά όλα τα πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν στην Ουκρανία από τη Ρωσία, συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.