ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ερντογάν: Εξετάζει το ενδεχόμενο προεκλογικής εκστρατείας στην Ευρώπη

Ερντογάν: Εξετάζει το ενδεχόμενο προεκλογικής εκστρατείας στην Ευρώπη

Το ενδεχόμενο να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία σε ευρωπαϊκές χώρες, απευθυνόμενους στους εκπατρισμένους τούρκους ψηφοφόρους, μελετά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου.

Οι προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία, θα είναι επίσης για πρώτη φορά ανοικτές για τους περίπου 2,6 εκατ. Τούρκους σε ηλικία ψήφου που ζουν στο εξωτερικό, από τους οποίους 1,5 εκατ. μόνο στη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος το 2012 με πρωτοβουλία της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, ψήφιζαν μόνο 5% ως 7% των ψηφοφόρων αυτών, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουν ανακοινωθεί από τις εκλογικές αρχές, και η ψηφοφορία διεξαγόταν στα τελωνεία στα σύνορα της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του, διευκρινίσθηκε πως ο Ερντογάν θέλει να επισκεφθεί κατά πρώτο λόγο πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπου ζει μια σημαντική τουρκικής καταγωγής κοινότητα (3,4 εκατ. άνθρωποι), κυρίως στην Κολωνία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επιθυμεί να μεταβεί ύστερα και στη Γαλλία και την Ολλανδία, δύο χώρες που φιλοξενούν επίσης σημαντικές τουρκικές κοινότητες.

Οι ακριβείς ημερομηνίες αυτών των επισκέψεων παραμένουν ακόμα άγνωστες.

Παρά το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο πλήττοντας το περιβάλλον του Ερντογάν και το πρόσωπό του, το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου συγκεντρώνοντας 45% των ψήφων.

Ενισχυμένος από τη νίκη αυτή, ο Ερντογάν θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί στις 24 Αυγούστου.

Ο Ερντογάν δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν την υποψηφιότητά του, η οποία θεωρείται πάντως σίγουρη.

Ο εν δυνάμει αντίπαλός του, ο νυν αρχηγός του κράτους Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος είχε εκλεγεί από το κοινοβούλιο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σεναρίου ανταλλαγής θέσεων —όπως έκαναν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Ρωσία— ανάμεσα στον ίδιο και τον Ερντογάν, πρώην συνοδοιπόρο του στις τάξεις του πολιτικού ισλάμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα Ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.