ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τουρκία:Στους 245 οι νεκροί στη Σόμα μέχρι στιγμής

Τουρκία:Στους 245 οι νεκροί στη Σόμα μέχρι στιγμής

O απολογισμός της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε χθες σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Τουρκία ανέρχεται στους 245 νεκρούς, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Ο απολογισμός αυτός ωστόσο δεν είναι παρά προσωρινός, καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκέφθηκε νωρίτερα το ανθρακωρυχείο, περίπου 120 εργαζόμενοι παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης στη Σόμα.

Εντωμεταξύ στην Άγκυρα η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο ανθρακωρυχείο.

Η αστυνομία επενέβη όταν τουλάχιστον 4000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρακωρύχων σε ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην χώρα. Νωρίτερα σήμερα πολλές δεκάδες κάτοικοι εξοργισμένοι για το δυστύχημα, διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από 3 εβδομάδες η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει το αίτημα να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξακρίβωνε την κατάσταση ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Τουρκία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει προτάσεις τις οποίες απέρριψε όμως όλες το AKP, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται το ανθρακωρυχείο ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 450 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν μετά την φωτιά που ξέσπασε. Η Soma Komur Isletmeleri επίσης ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αιτία της φωτιάς δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί.

«Η διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που ακολούθησε αποτελεί, δυστυχώς, την αιτία για τις απώλειες ζωής» σημείωσε. 

Παράλληλα και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ετοιμότητά του σήμερα να παράσχει βοήθεια στην τουρκική κυβέρνηση, εκφράζοντας επίσης συλλυπητήρια στην Τουρκία για το δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την τουρκική κυβέρνηση εάν χρειαστεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η βοήθεια. «Σκεφτόμαστε τους Τούρκους και προσευχόμαστε για εκείνους» μετά το δυστύχημα προσέθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας «τα ειλικρινή συλλυπητήρια» της Ουάσιγκτον στην Τουρκία.

Στο ίδιο κλίμα οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ πρόσφεραν βοήθεια στις τουρκικές αρχές μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, ανακοίνωσε σήμερα το Magen David Adom, μια υπηρεσία αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, που βρίσκεται σε επίσκεψη στο Όσλο, απέστειλε μια επιστολή συλλυπητηρίων στον Τούρκο ομόλογό του. «Όταν μια τραγωδία εκτυλίσσεται πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθάμε ο ένας τον άλλο» έγραψε ο Πέρες στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.