ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ράπισμα Γκιουλ στον Ερντογάν για την προκλητική δήλωση

Ράπισμα Γκιουλ στον Ερντογάν για την προκλητική δήλωση

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλη την Τουρκία η κυνική δήλωση Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας με τους 282 -μέχρι στιγμής- νεκρούς εργάτες σε ανθρακωρυχείο στη Σόμα. Το πολύνεκρο δυστύχημα ο Τούρκος πρωθυπουργός το χαρακτήρισε με τη φράση «αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα», προκαλώντας την αντίδραση και του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. 

«Οι αναπτυγμένες χώρες δεν ζουν πλέον τέτοια δράματα. Έτσι κι εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες μας και να λάβουμε μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Γκιουλ, διαφοροποιώντας τη θέση του από τον Τούρκο πρωθυπουργό, που εκ των των άλλων την Τετάρτη δήλωσε ότι «είναι φυσιολογικά τα εργατικά ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία», επικαλούμενος παραδείγματα από τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Παρά το ράπισμα Γκιουλ σε Ερντογάν, ωστόσο, αντιδράσεις προκλήθηκαν και προς το πρόσωπό του, όταν επισκέφθηκε τη Σόμα, όπως είχε συμβεί και κατά την επίσκεψη του Τούρκου. Ήταν πάντως πολύ πιο έντονες οι αντιδράσεις στη δεύτερη περίπτωση. 

Στο μεταξύ, πολλά σχόλια έχει προκαλέσει στην Τουρκία το γεγονός ότι ο βοηθός-ιδιαίτερος γραμματέας του πρωθυπουργού Γιουσούφ Γιερκέλ κλώτσησε πολίτη που διαμαρτυρόταν εναντίον του Ερντογάν. Η πράξη, την οποία παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γιερκέλ με δήλωσή του στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τεκμηριώνεται με φωτογραφίες και βίντεο.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο, το οποίο περιλαμβάνεται και σε ιστοσελίδες τουρκικών εφημερίδων, στο οποίο εμφανίζεται ο Ερντογάν τις στιγμές κατά τις οποίες οι αστυνομικοί τον οδηγούν προσωρινά σε ένα σούπερ μάρκετ χτες στη Σόμα, εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών.

Στην είσοδο παρατηρείται συνωστισμός και κινητικότητα την οποία κάποιες ιστοσελίδες παρουσιάζουν ως «γροθιά του πρωθυπουργού εναντίον διαμαρτυρόμενου πολίτη». Φιλοκυβερνητικά μέσα παρουσιάζουν την εικόνα αναφέρουν πάντως ότι «ο πρωθυπουργός απλώς έσπρωξε τον προπορευόμενο αστυνομικό».

Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τις 14:30 της Πέμπτης, ανακοινώνοντας τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών σημείωσε ότι η πυρκαγιά που προκλήθηκε στο ανθρακωρυχείο είναι σε εξέλιξη, αλλά με σχετικά μειωμένη ένταση, πράγμα που γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι έχει μειωθεί η θερμοκρασία, αλλά και το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις, ενώ τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της επαρχίας Σόμα εναντίον της πολιτικής ηγεσίας που επισκέπτεται την περιοχή.

Διαδηλώσεις έγιναν την Πέμπτη στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Ιδιαίτερα στη Σμύρνη η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και υπήρξαν τραυματίες, ένας από τους οποίους είναι και ο πρόεδρος της αριστερής εργατικής συνομοσπονδίας ΝΤΙΣΚ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.