ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τουρκία: «Πάτησα στα πτώματα των φίλων μου για να βγω ζωντανός»

Τουρκία: «Πάτησα στα πτώματα των φίλων μου για να βγω ζωντανός»

Πέντε ημέρες από την πολύνεκρη τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στην Τουρκία, μία συγκλονιστική μαρτυρία ενός από τους 485 διασωθέντες προκαλεί σοκ.Ακόμα και αν κατόρθωσε να βγει στην επιφάνεια, δε μπορεί να ξεχάσει τις δραματικές στιγμές που βίωσε στα έγκατα της γης μαζί με τους συναδέλφους του.

Ο 29χρονος Μουράτ Γιοκούς δηλώνει πως αναγκάστηκε να πατήσει πάνω στα πτώματα των φίλων του για να κατορθώσει να βγει από το ανθρακωρυχείο.«Έπρεπε να τους ποδοπατήσω» συμπλήρωσε με δάκρυα στα μάτια ο 29χρονος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Αυτό που συνέβη είναι απερίγραπτο. Ήμουν έτοιμος να βγω από το ανθρακωρυχείο για να επιστρέψω σπίτι μου, όταν είδα καπνούς να αναδύονται. Αρχικά, το αφεντικό μου, μας είπε να περιμένουμε, αλλά αρχίσαμε να χάνουμε την υπομονή μας», είπε ο Γιοκούς.

Μόλις, όμως, έμαθε ότι πολλοί από τους συναδέλφους τους είχαν χάσει τη ζωή τους από ασφυξία, τότε αποφάσισε να παρακούσει τις εντολές του επικεφαλής του.«Είπα στον εαυτό μου, ότι δε θα πεθάνω εδώ μέσα, όχι τώρα. Πήρα τη μάσκα οξυγόνου που δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ ως τότε και άρχισα να περπατάω. Όταν κοίταξα πίσω, είδα πολλούς φίλους μου στο έδαφος», συνέχισε συγκλονισμένος.

«Αγωνίζονταν να ζήσουν, πάλευαν με το θάνατο», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως εκείνες τις στιγμές σκεφτόταν μοναχά τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.«Είπα την τελευταία προσευχή μου και έπειτα λιποθύμησα», είπε ο 29χρονος, ο οποίος ανέκτησε τις αισθήσεις του λίγη ώρα αργότερα ενώ οι διασώστες τον είχαν ήδη μεταφέρει στην επιφάνεια.

Παρά την τραγωδία που βίωσε, πάντως, ο νεαρός εργαζόμενος δε μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στην ιδιοκτήτρια εταιρία ή να αμφισβητήσει τους κανόνες ασφαλείας.Αντιθέτως, και παρότι πληρώνεται μόνο με 800 ευρώ μηνιαίως, προτίθεται να επιστρέψει στα βάθη της γης για ακόμα δέκα χρόνια, όταν και θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.

«Δε μπορούμε να ασχοληθούμε με τίποτα άλλο εδώ. Δεν υπάρχει γεωργία, εταιρίας, άλλες θέσεις εργασίας», είπε ο Γιοκούς, του οποίου και ο πατέρας εργαζόταν ως ανθρακωρύχος.Ωστόσο, επισήμανε πως θα επιλέξει άλλο ανθρακωρυχείο, καθώς σε αυτό έχασε πολλούς φίλους του και «δε θέλω να επιστρέψω».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.