Στρατιωτικό υλικό αξίας 300-400 εκατ. δολαρίων πρόκειται να πωλήσει η Τουρκία στην Ινδονησία

Στρατιωτικό υλικό αξίας 300-400 εκατ. δολαρίων πρόκειται να πωλήσει η Τουρκία στην Ινδονησία

Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η πολεμική βιομηχανία δεν αποτελεί βαρίδιο, αλλά ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, η τουρκική κυβέρνηση μέσω της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας (αντίστοιχη με την ελληνική ΓΔΑΕΕ) κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικά εξαγωγικά συμβόλαια στην Ινδονησία.

Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η πολεμική βιομηχανία δεν αποτελεί βαρίδιο, αλλά ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, η τουρκική κυβέρνηση μέσω της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας (αντίστοιχη με την ελληνική ΓΔΑΕΕ) κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικά εξαγωγιά συμβόλαια στην Ινδονησία.

Πιο συγκεκριμένα τρείς τουρκικές εταιρείες η FNSS, Aselsan και η Roketsan πρόκειται να κλείσουν σημαντικά συμβόλαια πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Ινδονησία αξίας 300-400 εκατ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εταιρεία FNSS υπέγραψε συμβόλαιο με την Μαλαισία αξίας 600 εκατ. δολαρίων για την πώληση 257 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων Pars 8×8.

Η σημασία δε που δίνει η ισλαμική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας και στην προώθηση των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού φαίνεται από το γεγονός ότι τα συμβόλαια θα υπογραφούν κατά την  διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της τουρκικής Δημοκρατίας στην Ινδονησία σε λίγες ήμερες. Τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα τουρκική αντιπροσωπεία από τις τρεις πολεμικές βιομηχανίες επισκέφτηκαν την Ινδονησία και διασφάλισαν τις νέες παραγγελίες.

Σύμφωνα δε με τουρκικές πηγές η συμφωνία που θα υπογραφεί θα αποτελεί το πρώτο μέρος του πακέτου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την αγορά από την Ινδονησία τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων οχημάτων από την FNSS, ασυρμάτων από την Aselsan και ρουκετών από την Roketsan.

Μέσα στα επόμενα σχέδια της τουρκικής βιομηχανίας είναι η προσφορά πακέτου εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Αεροπορίας της Ινδονησίας, ενώ ένας ακόμα πιθανός πελάτης της τουρκικής ΤΑΙ θα μπορούσε να είναι η Αεροπορία της Ταϊλάνδης η οποία επίσης διαθέτει μαχητικά F-16.

Επισημαίνεται ότι η ΤΑΙ έχει ήδη αναλάβει κατόπιν άδειας της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 των αεροπορικών δυνάμεων της Ιορδανίας και του Πακιστάν.

Στόχος της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας της Τουρκίας είναι οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού το 2011 να ξεπεράσουν τα 1,5 δις δολάρια τη στιγμή που το 2009 είχαν φτάσει τα 832 εκατ. δολάρια. Το ύψος των εξαγωγών για το 2010 δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί αλλά εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δις δολάρια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.