ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Επίδειξη των νέων προϊόντων της ASELSAN στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιούλ (βίντεο)

Επίδειξη των νέων προϊόντων της ASELSAN στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιούλ (βίντεο)

Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη σημασία που αποδίδει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας στην ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλλάχ Γκιούλ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ASELSAN όπου και ξεναγήθηκε από τον γενικό διευθυντή Cengiz Ergenaman.

Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη σημασία που αποδίδει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας στην ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλλάχ Γκιούλ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ASELSAN όπου και ξεναγήθηκε από τον γενικό διευθυντή Cengiz Ergenaman.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ επισκέφτηκε την μονάδα τεχνολογίας επικοινωνιών και πληροφορικής, τα τμήματα κατασκευής ραντάρ, τα τμήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πληροφοριών, καθώς και την αίθουσα όπου η εταιρεία εκθέτει τα συστήματα που παράγει.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ χρησιμοποίησε την θερμική κάμερα BAYKUS που παράγεται για τις τουρκικές συνοριακές μονάδες, τον καταδείκτη laser RATTLESNAKE, την φορητή θερμική κάμερα/αποστασιόμετρο laser GOZCU, ενώ διηύθυνε και το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα σημείου ΖΙΡΚΙΝ το οποίο χρησιμοποιεί βλήματα Stinger.

Επίσης ενημερώθηκε για το υπό ανάπτυξη σύστημα στοχοποίησης ¨ASELPOD¨ που παράγεται για τα F-16 και το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στην τουρκική Αεροπορία στα μέσα του 2011.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης ο πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους με φόντο το τελευταίο δημιούργημα της εταιρείας το ASELPOD :

«Σήμερα πραγματικά αισθάνθηκα πολύ υπερήφανος από αυτά που είδα. Παρακολουθούσαμε από κοντά την ASELSAN, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να έρχεσαι και να τα βλέπεις ο ίδιος» συνεχίζοντας την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος  «Θα δώσω ένα νούμερο που θα πρέπει να ξέρουν όλοι. Εδώ υπάρχουν 3.850 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 2.200 είναι μηχανικοί… Παλιά ήταν αδιανόητο να δουλεύουν σε ένα μόνο φορέα 300-500 ή 1000 μηχανικοί. Το ότι σήμερα δουλεύουν εδώ 2.200 μηχανικοί αυτό δείχνει ότι εδώ παράγεται τεχνολογία. Δεν γίνεται μεταφορά τεχνολογίας πλέον. Αυτό ήταν άλλωστε που θέλαμε να πετύχουμε στην Τουρκία. Να είναι μια χώρα που παράγει, πωλεί, και σχεδιάζει υψηλή τεχνολογία»

Ο καθένας μπορεί να κάνει τις συγκρίσεις με την κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική Τουρκία και στην Ελλάδα όπου μετά από ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 1997 και για το οποίο δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά, το πρόγραμμα αυτό δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλά από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ώστε να συμβάλει στην διαχρονική αναβάθμιση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.

Δυστυχώς το εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 1997- 2005 δεν έθεσε τις βάσεις για μία νέα ελληνική πολεμική βιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να παράγει ολοκληρωμένα συστήματα με εγχώρια σχεδίαση. Έτσι ενώ εμείς απλά αγοράζαμε και περιοριζόμασταν στις συμπαραγωγές οι Τούρκοι είχαν κάνει ένα βήμα πιο μπροστά αφομοιώνοντας την ξένη τεχνολογία την οποία κατάφεραν τελικά να την ενσωματώσουν σε δικές τους σχεδιάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα των Τούρκων από άποψη τεχνολογικού επιπέδου δεν απέχουν σημαντικά από τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας χάρις στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που οι τελευταίες διαθέτουν με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπήρχε το σχετικό ενδιαφέρον από την πολιτεία.

Σήμερα οι Τούρκοι κλείνουν εξαγωγικά συμβόλαια τα οποία και συνάλλαγμα φέρνουν στη χώρα τους και αυξάνουν το διεθνές κύριος της χώρας. Έτσι μία υποανάπτυκτη χώρα που ήταν η Τουρκία πριν από 20 χρόνια, κατάφερε μέσα σε μία 15ετία να μπορεί να παράγει και να εξάγει τεχνολογία όπως έλεγε στην ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας, ενώ η Ελλάδα της επιστήμης και της γνώσης αρκέστηκε στη show business και στο ρόλο του καλού πελάτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.