ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Χιλιάδες Κούρδοι στη συγκέντρωση του Ντεμιρτάς

Χιλιάδες Κούρδοι στη συγκέντρωση του Ντεμιρτάς

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη για να στηρίξουν το Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον κούρδο υποψήφιο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, σε μια συγκέντρωση από την οποία δεν έλειψαν οι εκφράσεις συμπάθειας προς τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Παρά τον καυτό ήλιο και την υγρασία, σχεδόν 10.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Πολλοί κρατούσαν σημαίες στα χρώματα του ΡΚΚ ή ακόμη και φωτογραφίες του Οτσαλάν ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές. Άλλοι όμως είχαν υψώσει πανό με το προεκλογικό σύνθημα του Κούρδου υποψηφίου: «Ντεμιρτάς για τη δημοκρατική αλλαγή, για την ειρήνη».

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου, για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία. Ο δεύτερος γύρος, εάν χρειαστεί, έχει οριστεί για τις 24 Αυγούστου. Μεγάλο φαβορί εμφανίζεται ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κυβερνά την Τουρκία από το 2003.

«Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να μας κάνουν εχθρούς για να μην στεκόμαστε (Κούρδοι και Τούρκοι) οι μεν στο πλευρό των δε», είπε στο πλήθος ο 41χρονος Ντεμιρτάς υποσχόμενος ότι θα αγωνιστεί για την κατάργηση όλων των διακρίσεων, είτε σε βάρος των Κούρδων, των γυναικών ή των ομοφυλοφίλων.

«Η προεδρία θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να φυσήξει ένας άνεμος αλλαγής ώστε όλοι οι καταπιεσμένοι να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι», πρόσθεσε ο βουλευτής ο οποίος στις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων, πίσω από τον Ερντογάν και τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Οι ψήφοι των Κούρδων ενδέχεται να είναι αποφασιστικής σημασίας για τον Ερντογάν ο οποίος εδώ και δύο χρόνια διαπραγματεύεται μια πολιτική λύση ώστε να μπει ένα τέλος στην αιματηρή σύγκρουση με το ΡΚΚ που συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.