ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ανήσυχοι οι Τούρκοι στρατηγοί για στρατιωτική επιχείρηση κατά της ISIS

Ανήσυχοι οι Τούρκοι στρατηγοί για στρατιωτική επιχείρηση κατά της ISIS

Γενική αναστάτωση προκλήθηκε, τόσο στην κυβέρνηση της Τουρκίας, όσο και στις ενοπλες δυνάμεις, σε μια συμμετοχή της Τουρκίας στην αμερικανική επιχείρηση, εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης της ISIS

Η δήλωση του προέδρου  της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της 69ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, για συμμετοχή της Τουρκίας κατά του ‘Ισλαμικού Κράτους’, έφερε ‘εύλογες αμφιβολίες στους στρατιωτικούς κύκλους’.

Η γκαζέτα Αϊντινλίκ επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, σημειώνει ότι Τούρκοι ανώτεροι αξιωματικοί άρχισαν να στέλνουν επιστολές σε κυβερνητικά γραφεία, στις οποίες  περιέχονται αναλύσεις, σχετικά με τα γεγονότα που ενδεχομένως θα προκύψουν σε περίπτωση συμμετοχής του τουρκικού στρατού σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, ο στρατός έχει στόχο να εξουδετωρώσει όλες τις ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή, χωρίς καμία διάκριση (εννοεί και τους Κούρδους της Συρίας), μέσω της δημιουργίας ‘ασφαλών ζωνών’.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, αντιτίθενται στην ιδέα των ΗΠΑ, για τον καθορισμό των «ζωνών των ανταρτών» [Κούρδων Συρίας],  για την ελεύθερη δράση τους κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κύκλοι του Στρατού προτείνουν επίσης το ενδεχόμενο προσδιορισμού της κυβέρνησης της Δαμασκού κατά τη δημιουργία των ‘ασφαλών ζωνών’, σύμφωνα με τα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τις τουρκικές στρατιωτικές πηγές,  η επιχείρηση θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τόσο της Συρίας και της Τουρκίας, όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια μέσω των ασφαλών ζωνών που καλύπτουν. Επίσης ο λεγόμενος «κουρδικός διάδρομος» προγραμματίζεται να καθορισθεί από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Όφελος στους Κούρδους, βλέπουν οι Τούρκοι

Υψηλόβαθμό στέλεχος του τουρκικού στρατού επέκρινε την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που προωθείται, ισχυριζόμενο ότι «μόνο το PKK, το PYD και το Ισλαμικό Κράτος θα επωφεληθούν από αυτήν την πρακτική’.

Στρατιωτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η συμμετοχή της Τουρκίας απαιτεί τον έλεγχο από τον τουρκικό στρατό  13 κρίσιμων σημείων, στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Μάλιστα έχουν καθορίσει και ποια είναι αυτά.

Τα περισσότερα ελέγχονται από τις συριακές δυνάμεις και από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας (YPG), σημειώνει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.