Φλέγεται η Τουρκία από τον γενικό ξεσηκωμό των Κούρδων για την Κομπάνι [εικόνες,βίντεο]

Φλέγεται η Τουρκία από τον γενικό ξεσηκωμό των Κούρδων για την Κομπάνι [εικόνες,βίντεο]

Συγκρούσεις ξέσπασαν  σε ολόκληρη την Τουρκία, όταν οι Κούρδοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους  για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ‘Ισλαμικό Κράτος’ για την πόλη Κομπανί στα τουρκο-συριακά σύνορα, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση για απραξία και αδιαφορία στην απειλή των τζιχαντιστών.

Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της εξέγερσης των Κούρδων σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας.

Τέσσερις πόλεις έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Τουρκία βυθίζεται στην χειρότερη εσωτερική κρίση μετά από πολλά χρόνια.

Ο Ερντογάν έπαιξε ύπουλα με το χαρτί του Ισλαμικού Κράτους και κατάφερε να ξεσπάσει εμφύλιος μέσα στην ίδια του την χώρα

Το Κουρδικό Λαϊκό  Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) στην Τουρκία, κάλεσε τους Κούρδους της χώρας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του IS και την μετέπειτα αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική αστυνομία χτύπησε έναν δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έναν διαδηλωτή στο κεφάλι με ένα κάνιστρο δακρυγόνου, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας άλλος διαδηλωτής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Ο 25χρονος Hakan Buksur σκοτώθηκε στη Βάρτο- Varto στην ανατολική Τουρκία.  Ο 17χρονος, Umut Bozkurt, τραυματίσθηκε, επίσης, σοβαρά ενώ διαδήλωνε στην Βάρτο.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πόλη  Ντιγιαρμπακίρ, καίγοντας ελαστικά, ενώ το άγαλμα του πρώτου προέδρου της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πυρπολήθηκε στο Μπασκάλε, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η διαμαρτυρία ήταν μέρος των πανευρωπαϊκών κουρδικών διαδηλώσεων, ενάντια στην επίθεση του IS, με τους διαμαρτυρόμενους να ζητούν  αύξηση των ενισχύσεων των κουρδικών δυνάμεων που αγωνίζονταν να κρατήσουν μακριά τους εξτρεμιστές από την κουρδική περιοχή.  

Ο σταθμός του μετρό στο Oxford Circus στο κέντρο του Λονδίνου έκλεισε προσωρινά κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από μια τέτοια διαμαρτυρία.

Ο τρίτος όροφος του κτηρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες καταλήφθηκε από Κούρδους διαδηλωτές και επιπλέον άλλα 600 άτομα διαδήλωσαν στο Βερολίνο,  ενώ το ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη το κατέλαβαν για λίγη ώρα.

Ορισμένες χώρες έχουν εξοπλίσει τις κουρδικές δυνάμεις, ή έχουν αναλάβει αεροπορικές επιδρομές για την υποστήριξή τους. Ωστόσο οι αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν σταματήσει την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Αργότερα την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι είναι  ζήτημα χρόνου να πέσει η πόλη Κομπανί στα χέρια των τζιχαντιστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.