ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η Τουρκία κοντά στην επιλογή του Eurosam ASTER-30 για το νέο της αντιαεροπορικό μεγάλων αποστάσεων

Η Τουρκία κοντά στην επιλογή του Eurosam ASTER-30 για το νέο της αντιαεροπορικό μεγάλων αποστάσεων

Η Τουρκία βρίσκεται κοντά στην επανάληψη του  διαγωνισμού με στόχοι την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας γνωστού ως T-LORAMIDS με ταυτόχρονη ακύρωση του υπάρχοντος διαγωνισμού.

Αν και ακόμη ο νέος διαγωνισμός δεν έχει προκηρυχθεί τούρκοι επίσημοι δηλώνουν πως αυτό μπορεί να γίνει σύντομα όντας η μόνη λύση για να ξεπεραστεί το υπάρχον αδιέξοδο με τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013 η Τουρκία είχε επιλέξει την κινεζική εταιρεία CPMIEC και το σύστημά της HQ-9 για το νέο αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας με κόστος 3,44 δισ. $. Η κινεζική εταιρεία βγήκε νικήτρια από το διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν ακόμη η Lockheed Martin η προσέφερε το Patriot, η ρωσική Rosoboronexport  με το S-300 και η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία με το σύστημα ASTER-30.

Η επιλογή της Τουρκίας για το κινεζικό σύστημα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την κινεζική εταιρεία να βαλτώσουν εξαιτίας των αντιδράσεων αυτών. Τούρκοι επίσημοι δήλωσαν πως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την κινεζική CPMIEC αποτύχουν τότε θα ξεκινήσουν νέες με τον δεύτερο του διαγωνισμού την Eurosam και το ASTER-30 ενώ τρίτος στη σειρά θα είναι η αμερικανική εταιρεία. Όπως ανακοινώθηκε η Τουρκία απέκλεισε εντελώς το S-300.

Το καλοκαίρι η Τουρκία για Πέμπτη συνολικά φορά επέκτεινε την καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προσφορών και για τους τρεις διαγωνιζόμενους. Όπως είχε ανακοινώσει η τουρκική γραμματεία εξοπλισμών (SSM) στις 26 Αυγούστου η ημερομηνία της 31ης Αυγούστου θα έπαιρνε παράταση μέχρι τις  31 Δεκεμβρίου. Αν και οι διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο με την κινεζική εταιρεία συνεχίζονται το Σεπτέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως συνομιλίες υπάρχουν σε εξέλιξη και την Eurosam.

«Κάποιες διαφωνίες έχουν προκύψει με την Κίνα αναφορικά με θέματα συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνολογίας, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται παρόλα αυτά, αλλά η Γαλλία η οποία είναι στη δεύτερη θέση έχει έρθει με μια νέα προσφορά. Πραγματοποιούμε επομένως συζητήσεις και με τη Γαλλία καθώς η συμπαραγωγή είναι πολύ κρίσιμο θέμα για εμάς», είχε πει ο Erdogan.

Το σίγουρο είναι πως η Τουρκία γνωρίζει πως θα συναντήσει την αμερικανική οργή εάν προχωρήσει σε παραγγελία των κινεζικών συστημάτων και ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί την κινεζική επιλογή ως μέσο πίεσης για να πάρει όσο το πιο χαμηλότερη τιμή και βιομηχανικά ανταλλάγματα από την Eurosam, ενώ δεν αποκλείεται η επανάληψη του διαγωνισμού σε χρόνο εξπρές με επιλογή της Εurosam.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet,gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.