ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Η Τουρκία δίνει στις ΗΠΑ τις βάσεις της για τις επιδρομές κατά των τζιχαντιστών

Η Τουρκία δίνει στις ΗΠΑ τις βάσεις της για τις επιδρομές κατά των τζιχαντιστών

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Τουρκία σε μία προσπάθεια από κοινού για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα επιτραπεί στον αμερικανικό στρατό και τα συμμαχικά στρατεύματα να χρησιμοποιηθούν οι τουρκικές βάσεις για την επιχείρησή τους εναντίον των εξτρεμιστών στη Συρία.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους, διευκρινίζει ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ενδέχεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και κάποιες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης τις οποίες δεν θα μπορεί να πλήξει ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η χρήση τουρκικών βάσεων θα δώσει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ακόμη ένα εφαλτήριο για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει σε 2.000 μέλη της συριακής αντιπολίτευσης να εκπαιδευτούν στο έδαφός της, ενώ έχει στείλει και μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν Κούρδους μαχητές πεσμεργκά, επισημαίνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η συμφωνία απομακρύνεται από τη δημιουργία μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», την οποία είχε ζητήσει η Τουρκία και η οποία θα αφορούσε μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Συρίας.

Η προστατευμένη περιοχή για την οποία γίνεται τώρα λόγος θα βοηθήσει στην προστασία των μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης που εκπαιδεύονται στη Συρία και των γραμμών ανεφοδιασμού της αντιπολίτευσης.

Βάσει της συμφωνία, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός «θα μπορούσε να στείλει μια ήρεμη προειδοποίηση στο καθεστώς Άσαντ να μείνει μακριά από τη ζώνη υπό την απειλή αντιποίνων», αναφέρει η εφημερίδα.

Η WSJ επισημαίνει επίσης ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επικαλεστούν το δικαίωμα της Άγκυρας στην αυτοάμυνα βάσει του καταστατικού του ΟΗΕ απευθυνόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να δικαιολογήσουν τη χρήση των βάσεών τους. Με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να μπορέσουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Να σημειωθεί πως η αντίδραση της Συρίας, αλλά και της Ρωσίας είναι άγνωστη.

Αν δεν έχει συμφωνηθει κάτι τέτοιο εκ των προτέρων προβλέπονται σφοδρές αντιδράσεις από μέρους τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.