ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αποφάσεις SSM: Η Τουρκία προχωρά με 4 νέα F-35 και εθνικό μαχητικό

Αποφάσεις SSM: Η Τουρκία προχωρά με 4 νέα F-35 και εθνικό μαχητικό

Η Τουρκία κινείται πλέον σε ρυθμούς περιφερειακής υπερδύναμης με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την σχεδίαση του «εθνικού μαχητικού αεροσκάφους». Βέβαια συγκρίσεις με την Ελλάδα τόσο στον τομέα των εξοπλισμών όσο και σε αυτόν της πολεμικής βιομηχανίας δεν μπορούν καν να γίνουν, με την Ελλάδα να οδεύει σε πλήρη δορυφοριοποίηση και ουσιαστική εξαφάνιση.

Η σημαντική εξέλιξη στα τουρκικά εξοπλιστικά προέρχεται από τη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας που συνεδρίασε χθες υπό την Προεδρία του Τούρκου Πρωθυπουργού Α. Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν συνεχίζεται πλέον στο στάδιο της ανάπτυξης η σχεδίαση του νέου τουρκικού εθνικού μαχητικού αεροσκάφους, παραγγέλνονται 4 νέα F-35, τα οποία θα προστεθούν στα 2 ήδη που έχουν παραγγελθεί, παραγγέλνονται 5 νέα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47F αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό του τύπου στα 11, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς (T;LORAMIDS) και τέλος συνεχίζεται η παραγωγή του εθνικού τυφεκίου μάχης MPT-76 .

Αυτά μερικά από τα προγράμματα που αποφασίστηκαν. Ποιο συγκεκριμένα η επιτροπή ανακοίνωσε τα παρακάτω

Αποφασίστηκε η εξασφάλιση, επί προσθέτως, τεσσάρων ακόμα αεροσκαφών στην παραγγελία των δύο αεροσκαφών, που είχε δοθεί προηγούμενα για τα αεροσκάφη F-35 νέας γενιάς, για τα οποία σχεδιάζεται να εξασφαλιστούν συνολικά 100 αεροσκάφη συνολικού οικονομικού ύψους 16 δισ.$

Αποφασίστηκε συνέχιση της ανάπτυξης του σχεδίου για την κατασκευή εθνικού μαχητικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο δείχνει να καταλήγει στην επιλογή δικινητήριου αεροσκάφους αντί ενός κινητήρα με πιθανότερο τον F-414 που χρησιμοποιείται στα Gripen, F/A-18 Super Hornet και LCA της Ινδίας.

Αποφασίστηκε η συνέχιση της παραγωγής στο σχέδιο κατασκευής εθνικών τυφεκίων του πεζικού (MPT-76).

Παραγγελία  πέντε νέων ακόμα ελικοπτέρων CH-47F- επί προσθέτως στα έξι ελικόπτερα βαρέως τύπου, που αποφασίστηκε νωρίτερα να αγοραστούν.

Αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά στο σχέδιο του συστήματος εκτόξευσης δορυφόρων και αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών με επιτάχυνση.

Δόθηκαν πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο αμυντικού συστήματος αέρος και πυραύλων μακρού βεληνεκούς, που πραγματοποιείται από το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας και αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Πρόκειται για το πρόγραμμα T-LORAMIDS  για το όποιο η Τουρκία είχε αρχικά προκρίνει το κινεζικό σύστημα HQ-9 της China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC), μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων επειδή παραβίασε το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν και τη Συρία.

Λόγω των επικρίσεων από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους ανταγωνιστές της κινεζικής εταιρείας,την γαλλο-ιταλική Eurosam με το σύστημα ASTER, την αμερικανική Raytheon κατασκευάστρια  των  Patriot και πιθανώς την  Ρωσία για μια έκδοση των S-300.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ενώ η Ελλάδα γίνεται μερά με τη μέρα πιο αδύναμη η Τουρκία δείχνει να έχει κατανοήσει την αξία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας η οποία προσφέρει τόσο εθνικό εισόδημα όσο και δουλειές ενώ παράλληλα απεξαρτητοποιείται (σταδιακά) από ξένες αγορές αμυντικού υλικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.