ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τουρκία: Νέο κύμα συλλήψεων από την αστυνομία

Τουρκία: Νέο κύμα συλλήψεων από την αστυνομία

Η τουρκική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα ένα νέο κύμα 54 συλλήψεων στο πλαίσιο της έρευνας για τις παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές συνομιλιών πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο σημερινός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με εντολή της εισαγγελίας της Άγκυρας, οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν νωρίς το πρωί σε περίπου 40 συλλήψεις σε 20 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα και το Ικόνιο (κεντρική Τουρκία), το Χακάρι, το Βαν και το Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία), ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Από τον Ιούλιο, η δικαιοσύνη έχει ανακρίνει πολλές δεκάδες αστυνομικούς και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους που είναι ύποπτοι ότι κατέγραψαν παράνομα συνομιλίες του Ερντογάν, της οικογένειάς του και υπουργών του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 στην Τουρκία.

Όλοι οι ύποπτοι θεωρείται πως πρόσκεινται στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ή πως ενήργησαν για λογαριασμό του. Ο Γκιουλέν είναι ένας πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, ο οποίος αφότου αποσύρθηκε στις ΗΠΑ διευθύνει ένα ισχυρό δίκτυο σχολείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων.

Ο Ερντογάν του κήρυξε τον πόλεμο μετά την υπόθεση διαφθοράς που είχε στόχο την κυβέρνηση και τους οικείους του το Δεκέμβριο του 2013. Κατηγορεί τον Γκιουλέν, το δίκτυο του οποίου έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη της Τουρκίας, ότι οικοδόμησε ένα “παράλληλο κράτος” και ότι κατασκεύασε αυτό το σκάνδαλο για να προκαλέσει την πτώση του.

Πολλές κατηγορίες με στόχο τον αρχηγό του κράτους βασίζονταν σε τηλεφωνικές υποκλοπές, οι ηχογραφήσεις των οποίων κυκλοφόρησαν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες του Ερντογάν, τον κατηγόρησε στην αρχή του μήνα από τις στήλες των “Νιού Γιόρκ Τάιμς” ότι οδηγεί τη χώρα προς τον “ολοκληρωτισμό”.

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε τη Δευτέρα ένταλμα σύλληψης –το δεύτερο– σε βάρος του Γκιουλέν και του δημοσιογράφου Εμρέ Ουσλού, ο οποίος αναχώρησε από την Τουρκία και πιστεύεται πως είναι ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης ο οποίος, με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί, δημοσιοποίησε στο Twitter πολλές κατηγορίες εναντίον του καθεστώτος. Ο Ουσλού αρνείται πως είναι η πηγή των διαρροών αυτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.