ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η εγκατάσταση των τουρκικών πηγαίων κωδικών στα F-16 το αντάλλαγμα των ΗΠΑ για το AN/TPY-2

Η εγκατάσταση των τουρκικών πηγαίων κωδικών στα F-16 το αντάλλαγμα των ΗΠΑ για το AN/TPY-2

Σημαντική στροφή φαίνεται να ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας εάν τελικά ισχύουν αυτά που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Zaman  ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο μήνες να εγκρίνουν κατά αρχήν την αντικατάσταση του πηγαίου κώδικα των τουρκικών μαχητικών F-16 με τον πηγαίο κώδικα που η Τουρκία έχει αναπτύξει.

Η απόφαση αυτή δεν είναι οριστική και θα πρέπει να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο. Εάν όμως τελικά υλοποιηθεί η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα μαχητικά F-16 και θα μπορεί να εισαγάγει στον υπολογιστή του αεροσκάφους τον δικό της εθνικό πηγαίο κώδικα επιτρέποντας την να πιστοποιήσει στο συγκεκριμένο αεροσκάφος οπλικά συστήματα δικής της κατασκευής. Όπως αναφέρει η εφημερίδα η συμφωνία αυτή αποτελούμενη από 50 σελίδες τεχνικών πληροφοριών θα υπογραφεί με τα την έγκριση της από το Κογκρέσο.

Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιτρέψει στην Τουρκία να αποκτήσει αυτή την επιχειρησιακή ελευθερία στα μαχητικά F-16 συνδέεται με την επιδίωξη των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν το ραντάρ της ΝΑΤΟικής αντιβαλλιστικής ασπίδας AN/TPY-2 στην κεντρική Τουρκία και στην συνεχόμενη πίεση των Τούρκων για την απόκτηση αυτής της νέας δυνατότητας που ουσιαστικά δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες στην τουρκική πολεμική βιομηχανία και Αεροπορία.

Όπως φαίνεται η αρνητική και δύστροπη στάση της Τουρκίας έναντι ενός αμερικανικού αιτήματος όπως αυτό της τοποθέτησης του ραντάρ απέδωσε για άλλη μία φορά. Οποιαδήποτε σύγκριση με τον τρόπο που του ελληνικό ΥΠΕΞ και η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκαν αντίστοιχα θέματα μέχρι σήμερα μόνο απογοήτευση μπορεί να φέρει. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.