ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Επίσκεψη Ρ.Τ.Ερντογάν στο Ιράν παρά τις διαφωνίες για την Υεμένη

Επίσκεψη Ρ.Τ.Ερντογάν στο Ιράν παρά τις διαφωνίες για την Υεμένη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «προς το παρόν», τουλάχιστον, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κανονικά την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει να κάνει στο Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τις δηλώσεις του για την αραβική στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.

«Για την ώρα δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμά μας (…), η επίσκεψή μας θα γίνει, αλλά παρακολουθούμε στενά την Υεμένη» και την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται εκεί, σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας στον Τύπο πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στη Σλοβενία και στη Ρουμανία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καταγγείλει τη βούληση του Ιράν να «κυριαρχήσει» στην Υεμένη κι είχε εκφραστεί ανοικτά υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης που άρχισαν η Σαουδική Αραβία και αραβικά σουνιτικά κράτη-σύμμαχοί της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, τους οποίους θεωρείται ότι υποστηρίζει το Ιράν.

«Το Ιράν αποπειράται να κυριαρχήσει στην περιοχή (…), οι δολοπλοκίες του έχουν ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας» είχε πει ο Ερντογάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε αντιδράσει στις δηλώσεις αυτές του προέδρου της Τουρκίας κατηγορώντας με τη σειρά του την Άγκυρα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, σήμερα ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να λάβει «ορισμένα μέτρα» λόγω της σύγκρουσης, χωρίς να διευκρινίσει ποια. «Για την Τουρκία οι εξελίξεις στην Υεμένη είναι πολύ σημαντικές» τόνισε .

Ο Ερντογάν είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Τεχεράνη την 7η Απριλίου, για μια σειρά συναντήσεων με επίκεντρο ιδίως την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

Ο επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τεχεράνη «προσεκλήθη» στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, όπου του ζητήθηκαν «διευκρινίσεις» για τις δηλώσεις του Ερντογάν, ανέφερε σήμερα μια ιρανική διπλωματική πηγή.

«Απαιτούμε μια απάντηση σαφή και καθαρή» τόνισε η Μαρζιέχ Αφχάμ, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ιράν, ενώ ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως να αναβληθεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

«Η επίσκεψη του Ερντογάν αποτελεί μια προσβολή στον λαό μας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Χουσεΐν Σαριατμανταρί της συντηρητικής ιρανικής εφημερίδας «Καϊχάν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.