ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μπερκίν Ελβάν: Ο 15χρονος νεκρός για τον οποίο έγινε χθες το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη (εικόνες)

Μπερκίν Ελβάν: Ο 15χρονος νεκρός για τον οποίο έγινε χθες το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη (εικόνες)

Ο Μπερκίν Ελβάν είναι ο 15χρονος νεκρός για τον οποίο έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη μακελειό.

Συγκεκριμένα, δύο μέλη της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) κράτησαν όμηρο τον εισαγγελέα, Μεμέτ Σελίμ Κιράζο, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του 15χρονου. Τελικά, το τέλος της ομηρείας γράφτηκε με αίμα λίγες ώρες αργότερα, όταν οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών και ο Κιράζ εξέπνευσε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, όπου έφερε τραύματα στο στήθος και το κεφάλι.

Ποιος όμως είναι ο Μπερκίν Ελβάν, ο θάνατος του οποίου είχε προκαλέσει κύματα διαδηλώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο;

Ο Μπερκίν Ελβάν γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1999 και κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης κατά του Ερντογάν τον Ιούνιο του 2013, χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι, το οποίο εκτόξευσε εναντίον του αστυνομικός. Ο Ελβάν δε συμμετείχε στις διαδηλώσεις, αλλά κατευθυνόταν στον φούρνο της γειτονιάς του, προκειμένου να αγοράσει ψωμί.

Μετά το σοβαρό χτύπημα που δέχθηκε, έπεσε σε κώμα για 269 ημέρες. Μάλιστα, δικηγόροι της οικογένειάς του είχαν δηλώσει τότε, ότι μέρα με την ημέρα η κατάστασή του χειροτέρευε και πως την τελευταία εβδομάδα της ζωής του, το βάρος του είχε πέσει από τα 45 κιλά στα 16! Ο Ελβάν κατέληξε στις 11 Μαρτίου του 2014.

Ο θάνατός του προκάλεσε νέο κύμα διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενώ η κηδεία του στις 12 Μαρτίου στο Κοιμητήριο  Feriköy της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Την ημέρα που κατέληξε οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων στην Τουρκία γέμισαν με διαδηλωτές. Σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με την αστυνομία.

Η κηδεία του Μπερκίν μετατράπηκε σε λαϊκή διαδήλωση.

Μεταξύ των πόλεων στις οποίες σημειώθηκαν πολυπληθείς διαδηλώσεις για τη δολοφονία, όπως την χαρακτήριζαν οι διαδηλωτές του 15χρονου Τούρκου, ήταν η Νυρεμβέργη, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βιέννη, το Ελσίνκι, το Στρασβούργο, η Στοκχόλμη, η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη, η Ουάσινγκτον, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Μπέλφιλντ, το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, η Δρέσδη, η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, η Κολωνία, η Λοζάνη, η Λισαβόνα, το Ρότερνταμ, η Στουτγάρδη, η Βαρσοβία, το Σιάτλ, η Πενσιλβάνια, το Τορόντο και η Αθήνα.

Στις 12 Μαρτίου του 2014, τέσσερις αστυνομικοί κατέθεσαν για τις συνθήκες του τραυματισμού του που οδήγησε στο θάνατο του Μπερκίν Ελβάν. Συνολικά, μέχρι και σήμερα είχαν καταθέσει 18 αστυνομικοί.

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας, πως ο 15χρονος Μπερκίν ήταν «μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και ως απόδειξη για αυτό ήταν πως είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με ένα μαντίλι, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ η απάντηση ήταν πως ο Μπερκίν είχε καλύψει το πρόσωπό του για να μπορεί να αναπνέει, καθώς η ατμόσφαιρα από τα χημικά ήταν τουλάχιστον αποπνικτική.

Τότε, μαοϊστές είχαν επιτεθεί σε αστυνομικό τμήμα στην Τουρκία σε ένδειξη εκδίκησης για το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν. Αποκορύφωμα των δράσεων αυτών ήταν η χθεσινή εισβολή στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης με τους δύο ακροαριστερούς να απαιτούν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν και να απολογηθούν δημόσια, απειλώντας με ένα πιστόλι στον κρόταφο τον εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πατέρας του 15χρονου φώναζε: «Αφήστε τον ελεύθερο. Ο γιος μου πέθανε. Κανένας άλλος δεν πρέπει να πεθάνει. […] Δεν θέλω να χυθεί άλλο αίμα. Μέχρι σήμερα το μόνο που έχω απαιτήσει είναι δικαιοσύνη και το μόνο που θέλω είναι μια δίκαιη δίκη». Τα λόγια αυτά μετέφερε μέσω Twitter, ο  Hüseyin Aygün, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), οποίος ισχυρίζεται ότι μίλησε μαζί του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.