ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τουρκία: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης στην σκιά της ημέρας για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Τουρκία: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης στην σκιά της ημέρας για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί συνέρευσαν στη χερσόνησο σήμερα για να θυμηθούν τους πεσόντες στην ατυχή εκστρατεία της Αντάντ στην Τουρκία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ και ο ομόλογός του της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι θα παραστούν αύριο τα ξημερώματα σε μια λειτουργία στον Κόλπο της ANZAC όπου αποβιβάστηκαν, στις 25 Απριλίου χιλιάδες στρατιώτες του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Εκστρατευτικού Σώματος.

Περιστοιχισμένος από περίπου είκοσι ηγέτες χωρών, παρουσία και του πρίγκιπα Καρόλου, του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμής στους στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και σε εκείνους του εκστρατευτικού σώματος των Συμμάχων που έπεσαν στη μάχη αυτή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση για ειρήνη στον κόσμο.

«Δεκάδες χιλιάδες νέοι έθαψαν το μέλλον τους σ΄ αυτά τα χώματα. Οι στρατιώτες που αναπαύονται σ΄ αυτή τη γη είναι παιδιά μας» είπε ο Ερντογάν, απηχώντας τα λόγια του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Μουσταφά Κεμάλ ο οποίος την εποχή εκείνη, ως αξιωματικός του οθωμανικού στρατού, είχε δηλώσει ότι οι ξένοι πεσόντες αναπαύονταν πλέον “σε φιλικό έδαφος».

«Ελπίζω ότι η μάχη στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια) θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλον τον κόσμο και όλες τις κοινότητες ώστε να μετατρέψουμε την κοινή μας θλίψη σε ένα εργαλείο προώθησης της αδελφοσύνης, της αγάπης και της ειρήνης, σε ένα φάρμακο κατά της τρομοκρατίας, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του μίσους», συνέχισε ο Ερντογάν.

«Πρέπει να τιμήσουμε τον ηρωισμό των μαχητών της Καλλίπολης και από τις δύο πλευρές» είπε από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος.

Στη μάχη της Καλλίπολης για πρώτη φορά Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες πολέμησαν υπό τη σημαία των χωρών τους, γεγονός που σφράγισε την εθνική συνείδησή των δύο λαών καθώς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βγήκαν ουσιαστικά από τη σκιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Για τον λόγο αυτό η περιοχή έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες επισκέπτες από τις δύο χώρες που τιμούν τους νεκρούς τους στις 25 Απριλίου, την Εθνική Ημέρα Μνήμης των ANZAC. Κι αν για τη Γαλλία και τη Βρετανία η μάχη αυτή αποτέλεσε μια συντριπτική, ταπεινωτική ήττα, για την Οθωμανική Τουρκία σήμανε επίσης την αρχή του τέλους της και την ανάδυση της σύγχρονης Τουρκίας του Μουσταφά Κεμάλ.

«Η μάχη της Καλλίπολης μας υπενθυμίζει ότι ο Μεγάλος Πόλεμος ήταν πράγματι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Κατέστρεψε τις παλιές αυτοκρατορίες και δημιούργησε νέες διαιρέσεις», τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η μάχη στα Δαρδανέλια ξεκίνησε ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του 1915, όταν ένας γαλλοβρετανικός στόλος επιχείρησε να διαπλεύσει τα στενά και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Σύμμαχοι απωθήθηκαν αρχικά αλλά στις 25 Απριλίου αποβιβάστηκαν στην Καλλίπολη όπου υπέστησαν μια δεύτερη ήττα.

Παρά την ήττα αυτή, ο ηρωισμός των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που πήραν εκεί το «βάπτισμα του πυρός», συνέβαλε στη δημιουργία της εθνικής ταυτότητας των δύο χωρών. «Η αφοσίωσή τους, το θάρρος τους και η ευσπλαχνία τους μας καθόρισαν ως έθνος», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.