ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αθώοι για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία

Αθώοι για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία

Αθωώθηκαν σήμερα από ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τα 26 πρόσωπα που δικάζονταν με την κατηγορία ότι ήταν επικεφαλής της ένωσης η οποία οργάνωσε τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία.

Τον Ιούνιο του 2014, κατά την έναρξη της δίκης τους, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινές έως κάθειρξη 13 ετών κατά των μελών της ένωσης αυτής με την ονομασία Ταξίμ Αλληλεγγύη, κυρίως για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

«Αθωωθήκαμε όλοι», δήλωσε η Μουτσελά Γιαπιτζί, η γενική γραμματέας της ένωσης. «Ήταν μια παράλογη δίκη μοναδικός στόχος της οποίας ήταν να κάνει την Ταξίμ Αλληλεγγύη μια εγκληματική οργάνωση», πρόσθεσε.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αρχιτέκτονες, μηχανικοί και γιατροί, διώκονταν επειδή οργάνωσαν και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις της τάξης.

Χωρίς προηγούμενο από την άνοδο στην εξουσία, το 2002, της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, αυτό το κίνημα αμφισβήτησης άρχισε στα τέλη Μαΐου 2013 με την κινητοποίηση λίγων οικολόγων που ήταν αντίθετοι στην καταστροφή του περίφημου πλέον πάρκου Γκεζί, στις παρυφές της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Έπειτα από μια βίαιη επέμβαση των δυνάμεων της τάξης στις 31 Μαΐου, η μάχη αυτή μετατράπηκε σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα πολιτικής αμφισβήτησης κατά των αυταρχικών και ισλαμιστικών παρεκκλίσεων που καταλογίζονταν στον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επί τρεις εβδομάδες, περισσότεροι από 3,5 εκατ. Τούρκοι διαδήλωσαν σε μια εκατοστή πόλεις της χώρας. Οι διαδηλώσεις τους κατεστάλησαν σκληρά από τις δυνάμεις της τάξης και η καταστολή στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 8 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 8.000 τραυματίσθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.

Πολλές διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν απαιτήσει να σταματήσουν αυτές οι «πολιτικές» διώξεις εναντίον των μελών της ένωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.