ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τουρκία: Δημοσιογράφοι συνελήφθησαν επειδή έκαναν ερωτήσεις για τους τζιχαντιστές

Τουρκία: Δημοσιογράφοι συνελήφθησαν επειδή έκαναν ερωτήσεις για τους τζιχαντιστές

Την δουλειά τους έκαναν τέσσερις δημοσιογράφοι στη νότια Τουρκία και για αυτό το λόγο συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές.

Βέβαια, σε μία χώρα που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίζει και διατάζει την σύλληψη εκπροσώπων του Τύπου επειδή απλώς δεν του αρέσουν τα ρεπορτάζ τους, η είδηση δεν είναι πρωτότυπη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τέσσερις δημοσιογράφοι ο Χασάν Ακμπάς της τουρκικής εφημερίδας Evrensel, η Πινάρ Ογκούντς της εφημερίδας Cumhuriyet, η Εζλέμ Τοπτσού της γερμανικής Die Zeit και ο Ντενίζ Γιουτζέλ της επίσης γερμανικής Die Welt ανακοίνωσαν μέσω των λογαριασμών τους στο Twitter ότι συνελήφθησαν και λίγο αργότερα τους άφησαν ελεύθερους, αφού εξακρίβωσαν την ταυτότητά τους.

Ο λόγος που τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα ήταν οι ερωτήσεις που έθεσαν στον κυβερνήτη Ιζετίν Κιουτσούκ της επαρχίας Σανλιούρφα για την πιθανή παρουσία τζιχαντιστών σε τουρκικό έδαφος, μετά την κατάληψη της συριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ από τους Κούρδους μαχητές.

Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στο μεθοριακό φυλάκιο του Ακτσάκαλε για να καλύψουν τη μάχη στο Ταλ Αμπιάντ και την έξοδο των προσφύγων προς την Τουρκία, εξόργισαν τον κυβερνήτη και όταν του ζήτησαν να σχολιάσει την ανησυχία που εκφράζουν ορισμένοι κάτοικοι του Ακτσάκαλε για την ενδεχόμενη παρουσία τζιχαντιστών στην πόλη τους εκείνος αντέδρασε έντονα.

«Τέλος!» φώναξε ο κυβερνήτης, δίνοντας την εντολή στους αστυνομικούς που τον συνόδευαν να συλλάβουν τους δημοσιογράφους.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος που ρωτήθηκε για το επεισόδιο από το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε το γεγονός διευκρινίζοντας όμως ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν, απλώς προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων.

Το επεισόδιο προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με την ετικέτα #nesoriymvalime («Τι ρωτάω τον κυβερνήτη μου;»).

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη την κατηγορία ότι στήριζε ή στηρίζει ακόμη τους τζιχαντιστές του ΙΚ. Τον περασμένο μήνα η εφημερίδα Cumhuriyet δημοσίευσε φωτογραφίες από ένα κομβόι αυτοκινήτων γεμάτων με όπλα που ανήκε στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (ΜΙΤ) και κατευθυνόταν στη Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος του διευθυντή της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.