Σενάρια πρόωρων εκλογών καλλιεργεί ο Ερντογάν

Σενάρια πρόωρων εκλογών καλλιεργεί ο Ερντογάν

Για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, εάν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν επιτύχει στην αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου.

Η προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απευθύνεται για πρώτη φορά, όμως η σημερινή του δήλωση συμπίπτει με την έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης εντολών στα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν τη νέα βουλή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο Ερντογάν αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του πρώτου σε δύναμη κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δηλαδή στον Νταβούτογλου, ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει διερευνητικές επαφές με τα άλλα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ήδη ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση είτε με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε με το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, μην αναφέροντας το φιλοκουρδικό κόμμα. Η διαδικασία κυβερνητικών εντολών δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από 45 ημέρες και σε περίπτωση αδυναμίας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων ο πρόεδρος προκηρύσσει εκλογές.

Κλίμα πόλωσης καλλιεργεί ο Ερντογάν

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα προτιμούσε πρόωρες εκλογές για να ξαναπάρει την εξουσία το κόμμα του, όμως οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι Tούρκοι ψηφοφόροι επιμένουν στην επιλογή τους της 7ης Ιουνίου, η οποία στέρησε την αυτοδυναμία από το κόμμα του Ερντογάν (σ.σ. AKP). Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απειλή επέμβασης της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας και οι δηλώσεις του Ερντογάν κατά των Κούρδων της Συρίας, που είναι φιλικά διακείμενοι προς το ΡΚΚ, αποτελούν ένα μέσο πόλωσης για να ωθηθούν οι ψηφοφόροι προς στο AKP.

Πάντως, ο επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας επιθυμεί έναν μεγάλο συνασπισμό ΑΚP και Κεμαλιστών, αν και ιδεολογικά το ΑΚP βρίσκεται πιο κοντά στο ακροδεξιό κόμμα.

Κρίσιμη λοιπόν η εβδομάδα που έρχεται και ανοικτά όλα τα σενάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.