ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο Νταβούτογλου άρχισε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ο Νταβούτογλου άρχισε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

O εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκίνησε σήμερα διαπραγματεύσεις με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε το κόμμα του χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία.

Ο μαραθώνιος επαφών του Νταβούτογλου ξεκίνησε με μία συνάντηση που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Είχαμε μία ειλικρινή και φιλική συνάντηση» δήλωσε ο Νταβούτογλου στον Τύπο μετά τα τετ-α-τετ με τον επικεφαλής του CHP.

Χαρακτήρισε επιπλέον τις συνομιλίες «προκαταρκτικές, ερευνητικές με στόχο να μάθουμε εάν μπορούμε να προχωρήσουμε προς τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια κυβέρνηση συνασπισμού».

Ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διευκρίνισε ότι στόχος του ήταν σε πρώτη φάση να οικοδομηθεί «μία αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ των πλευρών.

Ο εκπρόσωπος τύπου του CHP Χαλούκ Κοτς από την πλευρά του επέμεινε στην αναγκαιότητα να «αυξηθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

«Υπογραμμίσαμε την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί μία ισχυρή κυβέρνηση» προσέθεσε ο ίδιος ενώπιον των δημοσιογράφων.

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν αύριο με τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί και κατόπιν, την Τετάρτη, με τη συνάντηση με τον αρχηγό του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Το AKP του Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά από το 2002, επικράτησε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, αφού έλαβε το 40,6% των ψήφων και συγκέντρωσε 258 εκ των 550 εδρών της Εθνοσυνέλευσης.

Ακολουθεί το CHP με 132 έδρες, το MHP με 80 και το HDP με 80 επίσης έδρες.

Οι συνομιλίες του Νταβούτογλου με τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένονται ακανθώδεις, καθώς τα κόμματα αυτά θέτουν πολύ αυστηρούς όρους που δύσκολα θα αποδεχθεί το κυβερνών κόμμα, όπως την επανέναρξη των ερευνών κατά της διαφθοράς.

Από την άλλη το HDP απέκλεισε δημοσίως κάθε ενδεχόμενο συμφωνίας με το ΑΚΡ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.