Τουρκία: Θα οδηγήσει ο Ερντογάν την χώρα σε πρόωρες εκλογές;

Τουρκία: Θα οδηγήσει ο Ερντογάν την χώρα σε πρόωρες εκλογές;

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του την Δευτέρα, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της χώρας να σχηματίσουν το συντομότερο δυνατόν κυβέρνηση συνασπισμού, επειδή η υπομονή του έθνους εξαντλείται, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα. Ο ίδιος σημείωσε, ότι, αν δεν επιτευχθεί σύντομα μια κυβέρνηση συνασπισμού η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Αν οι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να επιλύσουν αυτό το ζήτημα, είναι το έθνος που θα το επιλύσει. Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για να πραγματοποιηθεί η βούληση του έθνους», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουνίου στην γειτονική χώρα δεν έδωσαν στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ο Ερντογάν υπήρξε συνιδρυτής, την πολυπόθητη για εκείνον πλειοψηφία, ώστε να σχηματιστεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που θα επέτρεπε στον ισχυρό άντρα της Τουρκίας να εφαρμόσει ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Μετά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι ο Ερντογάν σκόπιμα καθυστερεί την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο πρόεδρος της χώρας αναγκάστηκε την περασμένη Πέμπτη να αναθέσει στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι στόχος του Ερντογάν είναι να πάει σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες το Σύνταγμα προβλέπει μετά την παρέλευση 45 ημερών από την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την αδυναμία για επίτευξη της εντολής αυτής. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης οι πρόωρες εκλογές, ίσως θα έδιναν αυτοδυναμία στον Ερντογάν και θα τον «έσωζαν» από τις απειλές των υπόλοιπων κομμάτων, που δηλώνουν ότι θα διενεργήσουν σαρωτικές έρευνες για την διαφθορά στην οποία, σύμφωνα με την Hurriyet, εμπλέκονται, όχι μόνο στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν.

Παράλληλα, βέβαια, σε περίπτωση που γίνουν στην χώρα εκ νέου εκλογές και το ΑΚΡ κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί και η επιθυμία του πρόεδρου της χώρας για να υλοποιήσει τα σχέδιά του και να εφαρμόσει ένα προεδρικό σύστημα, που θα του έδινε επιπλέον εξουσίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.