ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πρόοδος στις συνομιλίες για κυβερνητικό σχηματισμό στην Τουρκία

Πρόοδος στις συνομιλίες για κυβερνητικό σχηματισμό στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τόνωσε σήμερα τις ελπίδες ότι θα σχηματιστεί στη χώρα ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός, λέγοντας πως οι συνομιλίες ανάμεσα στο κόμμα του, το κυβερνών AKP και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πρόοδο.

Η Τουρκία είναι χωρίς κυβέρνηση από τις 7 Ιουνίου, όταν το ισλαμιστικών καταβολών κεντροδεξιό κόμμα του Νταβούτογλου έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του για πρώτη φορά από το 2002 που ανέβηκε στην εξουσία.

Το κόμμα χρειάζεται να βρει τώρα έναν ήσσονα κυβερνητικό εταίρο ή να αντιμετωπίσει νέες εκλογές. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει προειδοποιήσει πως μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα δημιουργούσε κινδύνους για την οικονομία.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σ’ ένα πιο προχωρημένο στάδιο με το CHP», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Νταβούτογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Καθώς έχουμε συμφωνήσει ως προς τη μέθοδο, η διαδικασία θα προχωρήσει με το CHP», πρόσθεσε αναφερόμενος στο «πλαίσιο» ενός ενδεχόμενου συνασπισμού, στο οποίο είπε πως τα κόμματα συμφώνησαν.

Ο Νταβούτογλου έχει συναντηθεί με τους ηγέτες και των τριών κομμάτων που θα μπορούσαν εν δυνάμει να συμμετάσχουν σ’ έναν συνασπισμό – το CHP, το δεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο πρωθυπουργός κάλεσε αυτή την εβδομάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αμφισβητούν τον ρόλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική διαδικασία, ένα ζήτημα που είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο τριβής. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν επισημάνει πως θέλουν ο Ερντογάν, ιδρυτής του AKP, να παραμείνει μακριά από την καθημερινή άσκηση της πολιτικής, αν είναι να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.