Η Άγκυρα αποφάσισε κατάληψη της Λαττάκειας και δημιουργία τουρκμενικού κράτους-μαριονέτα στην Β.Συρία!

Η Άγκυρα αποφάσισε κατάληψη της Λαττάκειας και δημιουργία τουρκμενικού κράτους-μαριονέτα στην Β.Συρία!

Ένα διαβολικό σχέδιο απεργάζεται η τουρκική ΜΙΤ σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο ο τουρκικός Στρατός θα εισβάλει στην Β.Συρία και στη συνέχεια θα συνδράμει στην δημιουργία τουρκμενικού (τουρκόφωνου δηλαδή) κράτους-μαριονέτα το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το συριακό Κουρδιστάν και την θαλάσσια αλουϊτική ζώνη της Λαττάκειας (μαζί με την πόλη-προπύργιο του αλαουϊτη Μ.Άσαντ).

Στόχος είναι η αποτροπή δημιουργίας συριακού Κουρδιστάν και η αποκοπή του από τους Κούρδους της Τουρκίας, αλλά και η κατάρρευση της κυβέρνησης Μ.Άσαντ καθώς δεν θα μπορεί να σταθεί χωρίς στην αλαουϊτική πόλη της Λαττάκειας η οποία επανδρώνει με γενναίους αξιωματικούς και στρατιώτες τον συριακό Στρατό.

Η Τεχεράνη όπως και η Δαμασκός είναι σε γνώση των τουρκικών σχεδιασμών και θέλουν να έχουν θέσεις όσο γίνεται πιο κοντά στα σύνορα για να αποτρέψουν την οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Yeni Şafak και της Türkiye, αυτές τις μέρες έγινε μυστική σύσκεψη στην Άγκυρα υπό την αιγίδα της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας της ΜΙΤ. 

Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκε το τουρκικό σχέδιο που προβλέπει την στρατιωτική επέμβαση στο εσωτερικό της Συρίας σε δυο σκέλη. 

Το πρώτο είναι το πρόσχημα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας σε βάθος περίπου 40 χιλιόμετρων μέσα στο συριακό έδαφος. 

Η ζώνη αυτή θα δημιουργηθεί με το πρόσχημα της παρεμπόδισης υποτίθεται των Τζιχαντιστων, (που στηρίζονται από την Τουρκία), να πηγαινοέρχονται στην Τουρκία και να πραγματοποιούν σαμποτάζ ακόμα και στο τουρκικό έδαφος, όπως στην βομβιστκή επίθεση στην πόλη Σουρούκ.

Ο κυριότερος όμως λόγος είναι το σταμάτημα της προέλασης των Κούρδων. 

Το κουρδικό σχέδιο, «Eğit – Donat», δηλαδή η δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου που θα σύνδεε το συριακό Κουρδιστάν στην βορειοανατολική Συρία με την Μεσόγειο και το οποίο σύμφωνα με πολλά τουρκικά ΜΜΕ έχει την υποστήριξη και των Αμερικανών,αποτελεί εφιάλτη για την Άγκυρα.

Την κατάσταση έχει επιδεινώσει και οι αυξανόμενες επιθέσεις του ΡΚΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας για να εκδικηθούν τον Ρ.Τ.Ερντογάν που στηρίζει απροκάλυπτα τους Τζιχαντιστές που τους χτυπούν μέσα στην Συρία.

Το πιο σημαντικό και φιλόδοξο σημείο του σχεδίου της ΜΙΤ είναι το δεύτερο μέρος. 

Όπως αναφέρεται στην μυστική αυτή σύσκεψη που έγινε στην Άγκυρα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης και των Τουρκμενίων της Συρίας, σύνολο 20 αντιπρόσωποι. Η απόφαση που ανακοινώθηκε είναι η οργάνωση των Τουρκμενίων υπό την αιγίδα της Τουρκίας σε ένοπλες ταξιαρχίες και η δημιουργία του λεγομένου, «Birleşik Türkmen Ordusu», δηλαδή του Ενωμένου Τουρκμενικού Στρατού. 

Ο στρατός αυτός θα διοικείται απ ευθείας από την Άγκυρα και θα του δοθεί απελευθερωτικός χαρακτήρας, ότι δηλαδή οι Τουρκμένιοι της Συρίας, (υπολογίζονται σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία σε 500.000), αποφάσισαν να υπερασπιστούν οι ίδιοι την πατρίδα τους. Μάλιστα σχηματίστηκε και μια σκιώδη τουρκμενική κυβέρνηση που πατρονάρεται άμεσα από την Άγκυρα.

Σκοπός του σχεδίου με την δραστηριοποίηση των Τουρκμενίων σε συνεργασία με την συριακή αντιπολίτευση της οποίας το αρχηγείο  βρίσκεται στην περιοχή του Hatay της Τουρκίας, είναι η προώθηση του Στρατού αυτού προς την Μεσόγειο και από την μια να προωθηθεί στο Χαλέπι το οποίο βρίσκεται εν μέρη υπό την κυριαρχία του επίσημου συριακού στρατού και το κυριότερο, να καταλάβει το λιμάνι της Lazkiye, (Λαττάκειας), στην ακτή της Μεσογείου που ελέγχει ο Άσαντ.

Με αυτόν τον τρόπο αποκόπτονται οι Κούρδοι του Afrin στην βορειοδυτική Συρία από το συριακό Κουρδιστάν και έτσι καταρρέει οριστικά το κουρδικό σχέδιο για την δημιουργία μιας μεγάλη κουρδικής ζώνης σε όλη την βόρειο Συρία και αφ’ ετέρου, πιστεύεται ότι θα δοθεί ένα ισχυρό χτύπημα στην κυβέρνηση Μ.Άσαντ.

Ήδη η πρόθεση του Ερντογάν να προχωρήσει σε δικαστικό κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, έχει ξεσηκώσει πολλές εσωτερικές αντιδράσεις και είναι σαν να ρίχνει λαδί στην φωτιά. Ακόμα και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου εξέφρασε την διαφωνία του σε μια τέτοια προοπτική. 

Από την άλλη το Ιράν, δυνάμεις του οποίου 30.000 μαχητές των επίλεκτων σωμάτων Al-Quds πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ, κρατεί στάση αναμονής ενώ με μια ξαφνική κίνηση ο πρόεδρος του Ιράν, Αλί Χαμενεί, προσέγγισε τους Κούρδους αναγγέλλοντας για πρώτη φορά την ελεύθερη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στις κουρδικές περιοχές του Ιράν.

Aυτή τη στιγμή ο συριακός Στρατός ενισχυμένος από τους Ιρανούς μαχητές έχει ξεκινήσει φιλόδοξη αλλά αρκετά ρεαλιστική εκστρατεία για να αποκόψει περιμετρικά τις ροές ανεφοδιασμού του ISIL από τις συνοριογραμμές της Συρίας με το Ιράκ και την Τουρκία. Η χθεσινή κατάληψη της πόλεως Χαζάκα ήταν στρατηγικής σημασίας, και ήδη οι συροιρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση “αναπνοής” από τα τουρκικά στρατεύματα.

Σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης είναι σίγουρο ότι οι Κούρδοι της Συρίας και της Τουρκίας, οι φιλικοί προς αυτούς πλέον Ιρανοί,η Χεζμπολάχ και ο αλαουϊτης Άσαντ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους χτυπώντας την Τουρκία εκεί που πονάει και δεν θα μπορεί να επιβληθεί: Στις περιφέρειες Χατάι και Ντιγιάρμπακιρ όπου ο πληθυσμός είναι κατά 85% κουρδικός.

Το παιχνίδι που ξεκινάει ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι πολύ μεγάλο ακόμα και γι’αυτόν και το κυριότερο δεν είναι σύμφωνοι με το στόχο τους ούτε οι Αμερικανοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.