Συμφωνία για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ

Συμφωνία για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ

Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επισήμως τη συμφωνία με τις ΗΠΑ που προβλέπει τη χρήση των τουρκικών αεροπορικών βάσεων από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως για να συζητήσει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» τον οποίο άρχισε η κυβέρνηση τόσο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους όσο και εναντίον των κούρδων ανταρτών και ο οποίος προκαλεί την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τις βλέψεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ αφορά μόνο τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης των κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ως αντίποινα για επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν από τους κούρδους αυτονομιστές και ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες από αμφότερες τις πλευρές.

Ο Ντεμιρτάς απηύθυνε έκκληση για «κοινή λογική» και τόνισε ότι «οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Ωστόσο η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος του Ερντογάν εμφανίζεται σήμερα στην Άγκυρα ενώπιον των 550 βουλευτών του τουρκικού κοινοβουλίου ενισχυμένη από τη «σταθερή υποστήριξη» που εκφράσθηκε χθες από το ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, έστω κι αν οι σύμμαχοι επισήμαναν πως η ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους αντάρτες δεν πρέπει να θυσιασθεί στον βωμό ενός «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» προς κάθε κατεύθυνση.

Για το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), αυτή η κοινοβουλευτική συνεδρίαση θα δώσει την ευκαιρία για την υπογραφή μιας κοινής δήλωσης υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κάτι που θα σηματοδοτήσει ένα είδος «εθνικής ενότητας» γύρω από τον Ερντογάν.

Όμως ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον τούρκο πρόεδρο ότι εφαρμόζει μια «στρατηγική της έντασης» ενόψει της πιθανής διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών που ενδέχεται να του επιτρέψουν να διαγράψει τα απογοητευτικά γι’ αυτόν αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 7ης Ιουνίου, στην οποία το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά από το 2002.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.