ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Τουρκία απελευθερώνει τζιχαντιστές και βομβαρδίζει Κούρδους

Η Τουρκία απελευθερώνει τζιχαντιστές και βομβαρδίζει Κούρδους

Βασικός στόχος των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας είναι να αποτραπεί η ενοποίηση των εδαφών όπου ζουν Κούρδοι στη Συρία και όχι να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, επεσήμανε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σέρνει την Τουρκία σε μια σύρραξη για να εκδικηθεί επειδή έχασε την πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Στις εκλογές αυτές το φιλοκουρδικό HDP κέρδισε το 13% των ψήφων και κατάφερε για πρώτη φορά να μπει στο τουρκικό κοινοβούλιο, κερδίζοντας 80 έδρες.

Παράλληλα ο Ντεμιρτάς σημείωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει τον αμοιβαίο τερματισμό των εχθροπραξιών και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θα πρέπει να απαντήσει θετικά.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του HDP εξήγησε ότι, αν και η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του PKK και της Άγκυρας ενδέχεται να μην προχωρήσει εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης, όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί νεκρή.

Εξάλλου κατήγγειλε ότι η έκκληση της τουρκικής κυβέρνησης προς το PKK να παραδώσει τα όπλα είναι μονομερής και «αδύνατο να επιτευχθεί».

Η Τουρκία απελευθέρωσε τους τζιχαντιστές που συνέλαβε ως μέλη στο Ισλαμικό Κράτος

Ακόμα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς εκτίμησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές τις οποίες διεξήγαγε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας δεν αποτελούν παρά μια «κίνηση εντυπωσιασμού» για να εξυπηρετηθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εξαπολύθηκαν μερικές αεροπορικές επιδρομές από την Τουρκία εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους απλώς και μόνον για εντυπωσιασμό, και τώρα τερματίστηκαν», είπε ο Ντεμιρτάς μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Οι υποτιθέμενοι ύποπτοι (ως μέλη) του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν για τα μάτια του κόσμου και στην πλειονότητά τους αφέθηκαν ελεύθεροι», πρόσθεσε.

Ο νεαρός ηγέτης του κόμματος το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, αλλά όχι μόνο, έχει γίνει ο συχνότερος στόχος των επιθέσεων του Ερντογάν μετά την επιτυχία του HDP στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, η οποία υπήρξε μια από τις βασικές αιτίες που το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο Ντεμιρτάς κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο πρόεδρο ότι εκμεταλλεύθηκε τους θανάτους των νεαρών υπερασπιστών της κουρδικής υπόθεσης στην επίθεση της 20ής Ιουλίου στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, για να βελτιώσει την εικόνα του στο εξωτερικό κηρύσσοντας έναν «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε πως ο Ερντογάν πατώντας πάνω στα «φέρετρα» των νέων αυτών άρχισε μια «επιχείρηση με στόχο την βελτίωση της εικόνας του».

Η ευθύνη για την επίθεση στη Σουρούτς αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, κι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σε αντίποινα τις πρώτες τους αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών.

Η στροφή της Άγκυρας χαιρετίστηκε ιδίως από τους Αμερικανούς, καθώς οι ΗΠΑ ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ταυτόχρονα όμως η Τουρκία εξαπέλυσε πολυάριθμες επιδρομές εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που με τη σειρά του προχώρησε σε αιματηρές επιθέσεις εναντίον Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών και κατηγόρησε τις τουρκικές Αρχές ότι δεν προστατεύουν τους Κούρδους.

«Αυτός ο πόλεμος δεν έχει σκοπό να προασπίσει τη χώρα μας, αλλά να προασπίσει το (προεδρικό) παλάτι», είπε ο Ντεμιρτάς επιμένοντας παράλληλα πως το HDP «δεν είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK», όπως ερίζει η κυβέρνηση.

Ο Ντεμιρτάς στόχος της τουρκικής «Δικαιοσύνης»

Τούρκος εισαγγελέας στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ ξεκίνησε σήμερα έρευνα σε βάρος του ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς με τις κατηγορίες της «διατάραξης της δημοσίας τάξης» και της «υποκίνησης σε βία», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται ο Ντεμιρτάς εκτυλίχθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 με την τουρκική Δικαιοσύνη να του προσάπτει ότι «υποκίνησε και όπλισε» διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που συγκλόνισαν το νοτιοανατολικά τμήμα της χώρας πέρυσι, όμως η έναρξη αυτής της έρευνας γίνεται ενώ διεξάγονται οι επιχειρήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων ανταρτών και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Ντεμίρτας για σχέσεις με τους Κούρδους μαχητές.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανατολική Τουρκία πέρυσι τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια των ταραχών που σημειώθηκαν καθώς οι Κούρδοι θεώρησαν ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Κομπάνι.

Εάν παραπεμφθεί σε δίκη, ο ηγέτης του MHP κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 24 ετών, σύμφωνα με το Ανατολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.