Τουρκία: Ναυάγησε το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού

Τουρκία: Ναυάγησε το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού

Στους Tούρκους Eθνικιστές και στον αρχηγό τους Ντεβλέτ Μπαχτσελί ρίχνει την ευθύνη ο Αχμέτ Νταβούτογλου για την αδυναμία άρσης του πολιτικού αδιεξόδου και το σχηματισμό κυβέρνησης

Οι Τούρκοι εθνικιστές απέρριψαν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αρνήθηκαν να υποστηρίξουν μία κυβέρνηση μειοψηφίας σήμερα, εγείροντας νέα προσκόμματα στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να άρει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας δυόμισι ωρών με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με οποιαδήποτε από τις επιλογές που υπήρχαν στο τραπέζι προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Η είδηση ότι οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης απέβησαν άκαρπες είχαν ως αποτέλεσμα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου να μειωθεί σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό και να φθάσει στο 2,8680.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωστοποίησε επιπλέον ότι ο Μπαχτσελί του ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την πρόταση σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που κατατεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, μια κίνηση που μόνο δυσκολεύει τον Νταβούτογλου να επιλύσει την κρίση πριν από την προθεσμία της 23ης Αυγούστου.

«Δεν κατέστη δυνατό να υλοποιήσουμε οποιαδήποτε από τις επιλογές που είχαμε στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τον Μπαχτσελί», επισήμανε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Η υπάρχουσα κατάσταση δεν ευνοεί το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού. Θα επιστρέψω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εφόσον καταστεί αναγκαίο αφού το συζητήσω με τον πρόεδρο» πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα διαβουλευτεί με τα στελέχη του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα επόμενη βήματα στα οποία θα προχωρήσει.

   

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τόνισε σήμερα ότι πρέπει να του δοθεί η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αφού το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία με κανένα άλλο κόμμα ώστε να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιδείξει τον σεβασμό του στη δημοκρατική νομιμότητα και τη λαϊκή βούληση επιστρέφοντας την εντολή στον πρόεδρο. Και αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα δώσει την εντολή στον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χαλούκ Κοτς σε μια γραπτή τοποθέτησή του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.