ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Συνέλαβαν Κούρδο δικηγόρο γιατί αρνήθηκε ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση

Συνέλαβαν Κούρδο δικηγόρο γιατί αρνήθηκε ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση

Η αστυνομία συνέλαβε έναν Κούρδο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, λίγο πριν από τα ξημερώματα σήμερα, με την κατηγορία της προπαγάνδισης της τρομοκρατίας, επειδή είπε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Υποστηρικτές, περιλαμβανομένων δικηγόρων και τοπικών πολιτικών, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του Ταχίρ Ελτσί στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, και φώναξαν συνθήματα όπως «η πίεση δεν θα μας φοβίσει», προτού ο ίδιος μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ελτσί, επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ, προέβη σε αυτή τη δήλωση στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk την περασμένη εβδομάδα, σε μία περίοδο κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες του PKK και στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και κλιμακώνεται η ένταση ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

«Ακόμη και αν ορισμένες από τις ενέργειες του PKK έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα, το PKK δεν είναι ένα ένοπλο πολιτικό κίνημα», είπε στη διάρκεια μίας εκπομπής διαλόγου. «Είναι ένα πολιτικό κίνημα με πολιτικά αιτήματα και με πολύ ισχυρή στήριξη από την κοινωνία».

Συνοδευόμενος από τους υποστηρικτές του, ο Ελτσί παρέμεινε τη νύχτα της Δευτέρας στο γραφείο του περιμένοντας την αστυνομία με το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του το οποίο εξέδωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης–μία απόφαση, η οποία είχε διαρρεύσει από τα τουρκικά μμε χθες το απόγευμα.

«Αν ένας πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου…υφίσταται ποινική δίωξη και συλλαμβάνεται εξαιτίας μίας δήλωσής του, αυτό δείχνει ξεκάθαρα σε τι επίπεδο βρίσκεται η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στο γραφείο του.

Ο Ελτσί είπε ότι περίμενε όλη την ημέρα στο γραφείο του, μέσα στην δικαστική αίθουσα του Ντιγιάρμπακιρ, για μία πρόσκληση να εμφανιστεί και να καταθέσει ένορκα.

Δυνάμεις της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας τον μετέφεραν περίπου στις 2:20 πμ τοπική ώρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Δικαστήριο της περιοχής Μπακίρκεϊ της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να τον ανακρίνει, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Ελτσί αντιμετωπίζει την κατηγορία της «προπαγάνδισης υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η Ομοσπονδία Δικηγορικών Συλλόγων ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με μία δήλωση ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά πρόσθεσε ότι το ένταλμα σύλληψης είναι «παράνομο» διευκρινίζοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο στην περίπτωση που ο ύποπτος αρνείται να παρουσιαστεί και να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Από το 1984 διεξάγει ένοπλο αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία των Κούρδων στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, ένας αγώνας που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση ξεκίνησε ειρηνευτική διαδικασία με τον φυλακισμένο ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 2012, αλλά η εκεχειρία κατέρρευσε τον Ιούλιο και εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.