ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Nέες συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψε η Κίνα με την Τουρκία

Nέες συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψε η Κίνα με την Τουρκία

 Η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν σήμερα στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο κινέζος αντιπρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μία σειρά συμφωνιών συνεργασίας.

Ο Σι, που θεωρείται ο μελλοντικός πρόεδρος της Κίνας, συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ  με τον οποίο παρέστησαν σε μία τελετή υπογραφής συμφωνιών για τη γεωργία, την οικονομική και τραπεζική συνεργασία των δύο χωρών, όπως ανέφεραν πηγές από την τουρκική προεδρία.

Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών κατέληξαν σε μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) ύψους 10 δισεκατομμυρίων γιουάν για τρία χρόνια.

Η Τουρκία είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κινέζου αντιπροέδρου, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, και έχει στόχο να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του, αλλά και τις αμοιβαίες επενδύσεις με την Άγκυρα και να συζητήσει περιφερειακά ζητήματα, όπως η συριακή κρίση.

“Μέλος της Ομάδας των 20 (G20) με αναπτυσσόμενη οικονομία και σημαντική χώρα στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία προσπαθεί εδώ και καιρό να φέρει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης των ‘καυτών’ θεμάτων”, δήλωσε ο Σι στην τουρκική εφημερίδα Sabah αναφερόμενος στα ζητήματα του Αφγανιστάν, των πυρηνικών του Ιράν και τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου ο Σι αναμένεται να συνομιλήσει αργότερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναρρώνει στην Κωνσταντινούπολη από μια δεύτερη επέμβαση στο έντερο και δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην Άγκυρα.

Ο όγκος των σινοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2000 σε 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και οι δύο χώρες επιθυμούν να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2015.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.