Οι τουρκικές Αρχές για Ντεμιρτάς: “Δεν έγινε καμία απόπειρα δολοφονίας”

Οι τουρκικές Αρχές για Ντεμιρτάς: “Δεν έγινε καμία απόπειρα δολοφονίας”

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ζημιές στο αυτοκίνητο του ηγέτη της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης Σελαχαντίν Ντεμιρτάς δεν προκλήθηκαν από πυροβόλο όπλο, μετά τη δήλωση εκπρόσωπου του κόμματος ότι το αυτοκίνητο επλήγη από σφαίρα σε μια κατά τα φαινόμενα απόπειρα δολοφονίας.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) είχε πει ότι το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου επλήγη από πυρά αργά χθες βράδυ καθώς ο Ντεμιρτάς κατευθυνόταν στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ. Το αυτοκίνητό του αποτέλεσε τον στόχο πυροβολισμών στο ύψος του κεφαλιού του Ντεμιρτάς, ο οποίος «επέζησε αυτής της απόπειρας δολοφονίας γιατί το αυτοκίνητό του είναι θωρακισμένο», διευκρίνισε το HDP στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ωστόσο η αστυνομία της μεγαλύτερης πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, ανακοίνωσε ότι η ανάλυση της ζημίας στο πίσω παρμπρίζ δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει χτύπημα από πυροβόλο.

«Δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα από πυροβόλο στην ανάλυση. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η ζημιά προκλήθηκε από χτύπημα από σκληρό αντικείμενο», δήλωσε η αστυνομία και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε καμία επίθεση εναντίον του ή εναντίον του αυτοκινήτου του».

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Fiat News μετέδωσε ότι ούτε ο πολιτικός αξιωματούχος, ούτε οι σωματοφύλακές του αντιλήφθηκαν την επίθεση αυτή και ότι είδαν στο παρμπρίζ το χτύπημα από σφαίρα στο τέλος της διαδρομής.

Ο κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ διέψευσε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του συμπροέδρου του HDP. Σε δήλωσή του σήμερα το πρωί επισημαίνει ότι οι αρχές εξέτασαν το αυτοκίνητο χωρίς να βρουν το παραμικρό σημάδι από σφαίρα.

Το περιστατικό σημειώνεται ενώ σφοδρές εντάσεις επικρατούν εδώ και μήνες μεταξύ του HDP και του ισλαμοσυντηριτικού καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είναι στην εξουσία από το 2002. Το HDP κέρδισε έδρες στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, στερώντας από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την πλειοψηφία που κατείχε. Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ο Ερντογάν που απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία κατηγορεί το HDP ότι είναι “συνεργός” της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η οποία το καλοκαίρι ξανάρχισε τις μάχες κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Υποστηρικτές του HDP έχουν αποτελέσει από τον Ιούνιο στόχο βομβιστικών επιθέσεων, μια από τις οποίες σημειώθηκε στην Άγκυρα, από την οποία περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τις οποίες οι τουρκικές αρχές αποδίδουν στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κόμμα ήταν επίσης διαμεσολαβητής στη διαδικασία για τη δύο και πλέον ετών κατάπαυση του πυρός μεταξύ του ΡΚΚ και της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.