ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Άνοιξε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία

Άνοιξε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία

Μετά από δύο χρόνια «νηνεμίας» ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, το υπ’ αριθμόν 17, που αφορά τα πεδία της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, άνοιξε χθες στις Βρυξέλλες.

Η επιλογή αυτού του πεδίου ήταν συνειδητή, έτσι ώστε να σταθεί ικανή μια ομαλή επανεκκίνηση της στάσιμης ενταξιακής διαδικασίας, εκτίμησε στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF η Ρενάτε Ζόμερ, ευρωβουλευτής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Όπως διευκρίνισε η ίδια, «επί της ουσίας πρόκειται για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και για ρεαλιστικές οικονομικές προγνώσεις». Σύμφωνα με τη γερμανίδα ευρωβουλευτή, «από τις οικονομικές προβλέψεις εξαρτώνται φυσικά πάντα οι εξωτερικές επενδύσεις σε μια χώρα».

Η Τουρκία αναπτύσσεται δυναμικά. Τα τελευταία 10 χρόνια κατέγραψε μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 4,7%. Πάντως σήμερα αυτή δεν υπερβαίνει το 3%. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιθυμούν τη μεταρρύθμιση της τουρκικής νομοθεσίας που αφορά την οικονομική δραστηριότητα, διότι χρειάζονται ασφάλεια και σταθερότητα στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις επενδύσεις, τονίζουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, υπογραμμίζοντας ότι όσο ταχύτερα εκσυγχρονιστεί η τουρκική οικονομία τόσο το καλύτερο για την ΕΕ.

H διαπραγματευτική θέση του τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου αναβαθμίστηκε εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης

Άποψη που προκαλεί όμως σημαντικές επικρίσεις. Όπως δήλωσε η Μπίργκιτ Ζίπελ, ευρωβουλευτής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, «θεωρώ το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου υποκριτικό. Αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι να δείξει τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής όσο και εντός των συνόρων ότι εκείνη είναι η ‘καλή της υπόθεσης’, παρόλη την κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζεται εντός της Τουρκίας».

Γεγονός είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση περιορίζει την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης, ενώ δεν φείδεται παρεμβάσεων στην ανεξαρτησία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Σε αυτά προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και πάλι τα ενισχυμένα μέτρα κατά της κουρδικής μειονότητας στη χώρα. Πάντως, για τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του στις Βρυξέλλες: «Είμαστε ένα ευρωπαϊκό έθνος. Θέλουμε να γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Όπως γράφει η Deutsche Welle,  ορισμένα κράτη, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, δεν επιθυμούν να δουν την Τουρκία εντός ΕΕ, λένε ευρωπαίοι διπλωμάτες. Επιφυλάξεις απέναντι στην Τουρκία διατυπώνονται όμως και από γερμανικής πλευράς. Αναμφίβολα η Τουρκία έχει έναν άσο στο μανίκι. Αποτελεί χώρα-κλειδί για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, δεδομένου ότι από το έδαφός της διέρχονται οι προσφυγικές ροές με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την Ρενάτε Ζόμερ είναι απολύτως σαφές γιατί άνοιξε ένα ακόμη κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. «Αυτό οφείλεται μόνο στην κατάσταση των προσφύγων. Η Τουρκία μας έθεσε υπό πίεση».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.