ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ένα δισ. δολάρια τα κέρδη των Τούρκων από πωλήσεις πολεμικού υλικού σε μουσουλμανικές χώρες

Ένα δισ. δολάρια τα κέρδη των Τούρκων από πωλήσεις πολεμικού υλικού σε μουσουλμανικές χώρες

Η Τουρκία έχει σαν όνειρο την ενοποίηση των Ισλαμικών δυνάμεων του πλανήτη με αυτούς να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Γνωρίζουν ότι οι αμυντικοί εξοπλισμοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος πραγματοποίησης του σκοπού αυτού. Έτσι η Τουρκία στρέφει την προσοχή της προς το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα οποία προτίθεται να προμηθεύσει κανονιοφόρους, πυραύλους και άλλα πυρομαχικά και τεθωρακισμένα.

Το Ομάν ειδικά έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πυραύλους που κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία Roketsan: «Το Ομάν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τουρκικούς πυραύλους, άρματα μάχης και πυρομαχικά. Επίσης τους ενδιαφέρουν οι κανονιοφόροι που κατασκευάζουμε», ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος. Στο πλαίσιο αυτό τουρκική ομάδα από την υποεπιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κεμάλ Γαρντιμτσί, επισκέφτηκε την στρατηγικής σημασίας χώρα του Κόλπου και είχε σειρά επαφών με ομολόγους τους από το Ομάν.

Το Ομάν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικών οπλικών συστημάτων αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Παρόμοιο ενδιαφέρον επιδεικνύουν και τα ΗΑΕ, τα οποία εξετάζουν την συμπαραγωγή τεθωρακισμένων τουρκικών οχημάτων.

Πέρυσι οι εξαγωγές αμυντικού υλικού σε ισλαμικές χώρες απέφερε στην Τουρκία κέρδος άνω του ενός δισ. δολαρίων. Βασικοί πελάτες της Τουρκίας είναι η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Πακιστάν, ο Λίβανος, αλλά και η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Αυτά συμβαίνουν όταν μια χώρα αντί απλώς να αγοράζει πολεμικό υλικό φροντίζει να παράξει κιόλας. Τα ωφέλη είναι πολλαπλά σε οικονομία και γεωστρατηγική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.